Tips gevraagd

Tina zal snel sterven, en vraagt nu om tips om herinneringen achter te laten

20 februari 2020 16:52 Aangepast: 20 februari 2020 17:18
Tina en haar twee kinderen. Beeld © Facebook Tina Vandenbosch

De Belgische Tina Vandenbosch sterft binnenkort aan borstkanker. Maar ze wil niet zomaar sterven. Ze heeft een doel: zoveel mogelijk herinneringen, brieven, geschenkjes, adviezen en tekenen van liefde achterlaten voor haar kinderen. Die zijn nu 3 en 4 jaar. En daarom vraagt ze om hulp.

Ze deelde haar verhaal via Facebook, en de radio. Het bericht van de moeder van twee is al duizenden keren gedeeld en veel mensen reageren. Precies het doel van Vandenbosch.

Tina schrijft: "Ik heb al heel veel opgeschreven wat ik zeker wil doen voor de tijd daar is. Maar misschien heeft iemand nog tips uit de praktijk van wat echt nuttig is gebleken voor de achtergebleven, opgroeiende kinderen?"

Van geen paniek tot een ongeneeslijke ziekte

Op de Belgische radiozender Joe doet ze haar verhaal. Ze vertelt over het moment dat ze te horen kreeg dat ze kanker had, tot het moment dat het onomkeerbeer bleek. "Er was geen reden voor paniek, het was zo goed als zeker dat ik zou genezen", zegt ze. Maar dat bleek anders. "De onderzoeken gingen verder, en de situatie bleek veel ernstiger dan gedacht."

Borstkankerpatiënt ontwerpt kussen dat pijn verlicht:

Vrouwen met borstkanker houden na hun operatie of bestraling vaak allerlei klachten.

Twee weken geleden kwam ze op de spoedafdeling van een ziekenhuis terecht. De kanker was uitgezaaid naar haar lever. De conclusie van haar artsen: Tina is ongeneeslijk ziek.

Wanneer ze zal overlijden, is niet duidelijk. "De artsen durven niet veel verder te kijken dan één jaar."

Veel hulp

Haar laatste periode gaat Tina dus op een bijzondere manier vormgeven. En de hulp van buitenaf is groot. Ze zoekt vooral tips van mensen die vroeg hun ouders zijn kwijtgeraakt. "Zij kunnen zeggen hoe het gemis is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe manier opsporen borstkanker: 'Patiënten krijgen sneller duidelijkheid'

Een paar tips die ze tot nu toe kreeg: veel foto- en videomateriaal achterlaten. En ook heel belangrijk: gesproken berichten. "Iemand zei me dat ze een jaar van haar leven zou geven om gewoon de stem van haar moeder of vader nog eens te horen." 

Positieve draai

Tina gaat dat zeker doen. En ze weet zelfs nog een kleine positieve draai te geven aan haar lot. "Als je weet dat je gaat sterven, kun je je daar een beetje op voorbereiden. Ik wil dingen achterlaten, waardoor de kinderen weten dat hun moeder er toch nog is op belangrijke momenten in hun leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erna behandelt terminale kinderen: 'Ze vragen of je in de hemel kunt touwtjespringen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore