Elf doden

Duitse justitie vermoedt rechts-extremistisch motief voor bloedige aanslag Hanau

20 februari 2020 09:32 Aangepast: 20 februari 2020 16:24
Tobias Rathjen

De man die in het Duitse Hanau tien mensen en daarna zichzelf heeft gedood, is Tobias Rathjen, een Duitser met rechts-extremistische ideeën. De Duitse justitie gaat uit van een rechts-extremistisch motief en verdenkt Rathjen van terrorisme. Voor zover bekend werd hij door vreemdelingenhaat gedreven.

De schutter had een wapenvergunning en was niet bekend bij de politie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de aanslag scherp veroordeeld. "We maken geen onderscheid tussen religie of achtergrond."

Rathjen zou een afscheidsbrief hebben achtergelaten. Volgens de Duitse krant Bild schreef hij dat volkeren die niet langer Duitsland kunnen worden uitgezet, vernietigd moeten worden. 

Duivelsverering

Enkele dagen voor de schietpartij deelde Rathjen een video op YouTube. In dat filmpje gericht 'aan alle Amerikanen' verklaart de man onder meer dat in de Verenigde Staten militaire installaties bestaan waar kinderen worden gedood. Ook zou de duivel er worden vereerd. Rathjen doet in de video een oproep om nu 'de strijd aan te gaan' tegen dergelijke misstanden.

Rathjen doodde gisteravond in totaal elf mensen. Rond 22.00 schoot hij vijf jonge mensen dood in shishalounge Midnight. Daarna ging hij naar een kiosk annex bar in de buurt, waar hij eveneens het vuur opende. Hier stierven vier mensen. Onder de slachtoffers zouden veel mensen van buitenlandse afkomst zijn.

Na een klopjacht van enkele uren vond de politie het lichaam van de dader in diens woning. Daar lag nog een dode, vermoedelijk gaat het om de moeder van Rathjen. De politie gaat ervan uit dat hij de enige dader is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreemrechts in Duitsland: 'Jongeren vinden het cool om neonazi te zijn'

De burgemeester van Hanau, Claus Kaminsky, houdt om 18.00 uur op het Marktplein een openbare rouwbijeenkomst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore