Klimaatverandering

Nieuw onderzoek: in 2100 bestaat er geen koraal meer

19 februari 2020 17:09
Afgestorven koraal van het Great Barrier Reef. Beeld © ANP

De zee warmt op, en de zuurgraad van het water stijgt. Het gevolg volgens onderzoekers op Hawaii: in 2100 is er zo goed als geen koraal in oceanen meer over. "Het ziet er somber uit."

Dat er koraal verdwijnt, is niet nieuw. Flinke stukken van het beroemde Great Barrier Reef zijn al dood, andere stukken hebben het moeilijk. Maar als er niets verandert, is er haast geen enkele plek op aarde waar het koraal kan bestaan. Alleen in de Golf van Californië en in de Rode Zee zou nog een beetje koraal over kunnen zijn.

Situatie 2100 gesimuleerd

In het onderzoek werd de situatie onder water van 2100 gesimuleerd. Dat gebeurde op basis van voorspellingen over de zeetemperatuur, verzuring, vervuiling en visserij. Uit dat onderzoek blijkt nu dat koraal erg kwetsbaar is voor veranderingen in de omgeving, veroorzaakt door menselijk handelen.

Er wordt veel geld uitgegeven om het koraal te redden:

Het grootste koraalrif ter wereld is de afgelopen jaren bijna een derde van z'n koraal kwijtgeraakt.

Door de koraalsterfte sterven vele vissoorten uit. Maar ook de gevolgen voor de mensen zijn groot. Australië heeft bijvoorbeeld veel baat van het koraal door het toerisme. Het Great Barrier Reef werd volgens een rapport eerder een waarde toegedicht van 56 miljard dollar. 

'Vechten tegen klimaatverandering'

De onderzoekers zijn dus erg negatief over de toekomst, toch is er wel een manier waarop het koraal behouden kan blijven. "Het opruimen van stranden is goed, vervuiling tegengaan fantastisch, maar om koraal te beschermen, moeten we vooral vechten tegen klimaatverandering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toestand Great Barrier Reef van 'erbarmelijk' naar 'zeer erbarmelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore