Buitenland

Alleen 'slimsten en besten': Britse regering wil streng puntensysteem voor migranten

19 februari 2020 16:15 Aangepast: 19 februari 2020 16:46
Verpleger aan het werk in het ziekenhuis Beeld © Getty

Spreek je geen Engels en heb je geen opleiding, dan kom je Groot-Brittannië binnenkort niet meer in als werkzoekende. Er komt een puntensysteem dat bepaalt of je welkom bent. Het Britse kabinet wil met die nieuwe plan weer volledige controle te krijgen over de buitengrenzen. 

Wie in Groot-Brittannië wil komen werken moet in ieder geval het Engels al onder de knie hebben. Het mag niet om ongeschoold werk gaan en de werkgever moet goedgekeurd zijn. Voldoe je hier aan dan krijg je 50 punten.

Maar dan ben je er nog niet. Je hebt minimaal 70 punten nodig om Groot-Brittannië in te mogen als werkzoekende. Je moet met je baan minimaal 30.000 euro per jaar verdienen. Er worden uitzonderingen gemaakt voor universitaire studenten die gepromoveerd zijn. 

'Brightest and the best'

Volgens Priti Patel, de minister van Binnenlandse Zaken, haalt Groot-Brittannië zo 'de slimste en beste' mensen in huis. "Mensen die bij kunnen dragen aan onze economie en ons land." In een radio-interview gaf ze toe dat haar ouders, die in de jaren zestig overkwamen vanuit Oeganda, onder het plan niet welkom zouden zijn.

Wie zich wil vestigen in Groot-Brittannië heeft een werkgever of universiteit nodig die een baan heeft voor je. Als zelfstandige aan de slag gaan wordt met het puntensysteem dus onmogelijk.

Verkiezingsbelofte

Voor correspondent Anne Saenen komen de plannen niet als een verrassing. "Boris Johnson lost hiermee een verkiezingsbelofte in. Immigratie was een belangrijk onderwerp voor veel Brexiteers. Vooral in het Noorden, waar relatief veel mensen met wonen met een laag inkomen, hebben ze hierom gevraagd." Het plan zou in werking moeten treden per 2021, als de afspraken van vrij verkeer van goederen en mensen tussen Groot-Brittannië en de EU vervallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse overheid: grenscontroles voor goederen na overgangsfase brexit

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen. Veel sectoren hebben arbeidskrachten uit het buitenland hard nodig. Groot-Brittannië telt 1,3 miljoen werklozen, toch vrezen critici dat maar een klein deel van deze groep geschikt is voor de vacatures.

Vooral in de zorg is er een groot tekort aan personeel. Saenen: "Er zijn nu al lange wachtlijsten. Het kan een week duren voor je bij de huisarts terecht kan voor iets kleins. Het kan maanden of een half jaar duren voor een specialist tijd voor je heeft."

Volgens de nieuwe regels is het werk van verplegers en ambulancepersoneel laaggeschoold werk. Het startsalaris ligt namelijk net iets onder de grens om voor de punten in aanmerking te komen. Voor (thuis)zorgmedewerkers ligt het salaris nog lager, de punten blijven dan ver uit het zicht. 

Uitzonderingen

Er is echter in het systeem gedacht aan beroepen waar veel vraag naar is, zoals in de zorgsector. Beroepen met met veel tekorten komen in aanmerking voor extra punten. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld fruitbedrijven alsnog goedkoop plukkers uit andere landen halen. 

Volgens Saenen zijn de zorgen van critici reeël, maar als er uitzonderingen komen, zou het kunnen meevallen. "Al blijft het de vraag of Engeland met dit systeem een aantrekkelijke optie blijft." 

Zo kan een Spaanse verpleegkundige er voor kiezen om niet naar de Groot-Brittannië te gaan, maar werk zoeken in Nederland, Duitsland of Denemarken. Minister Patel wijst er op dat het systeem geldt voor werkzoekenden uit de hele wereld, niet alleen EU-landen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore