Coronavirus

Evacuatie cruiseschip Japan begonnen: 'Een mooi moment'

19 februari 2020 04:51
De eerste passagiers zijn van boord van de Princess Diamond.

De eerste ongeveer 500 passagiers op het cruiseschip Diamond Princess kregen vannacht toestemming om van boord te gaan. De autoriteiten in Japan hadden eerder al gemeld dat vandaag het eerste deel van de passagiers het schip mag verlaten. "Een mooi moment", zegt een van de Nederlanders aan boord.

Op het schip zitten sinds begin februari 3700 mensen, onder wie enkele Nederlanders, in quarantaine vanwege een uitbraak van het coronavirus. Daar zijn volgens het Japanse ministerie van Volksgezondheid 540 opvarenden besmet mee geraakt. Inmiddels zijn alle passagiers getest. Wie niet ziek is, mag in de loop van de week in principe het schip verlaten.

Langer wachten

Niet alle passagiers kunnen tegelijk van boord gaan. Het wordt uitgespreid over vandaag, morgen en vrijdag. De passagiers hebben al te horen gekregen dat het verwerken van de testresultaten even kan duren. Dat betekent dat sommige mensen langer moeten wachten tot ze weer aan wal kunnen. Wie nauw contact heeft gehad met een patiënt, moet nog twee weken in quarantaine blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

88 nieuwe coronabesmettingen op cruiseschip Diamond Princess in Japan

De 71-jarige Nederlander met wie RTL Nieuws de afgelopen weken contact had, kreeg te horen dat de testresultaten van hem en zijn partner negatief waren. "Daarvan hebben we gisteren een bewijs gekregen", zegt de man, die anoniem wil blijven. "De quarantaine zit erop."

Terugkeer via Italië en Duitsland

De Nederlander en zijn vrouw zitten niet bij de eerste groep die van boord gaat. Wanneer zij en de andere Nederlanders van boord gaan, is nog niet duidelijk. Volgens de man is het waarschijnlijk dat het in zijn geval morgen wordt. Het is de bedoeling dat ze met een Italiaans militair vliegtuig via Italië en Duitsland terugkeren naar Nederland. 

"Daar zullen we door familieleden worden opgewacht", zegt de man, terwijl hij vanuit zijn kamer de eerste passagiers van boord ziet lopen. "Het is een mooi moment, na 14 dagen van isolement met heel veel emoties, maar ook goede momenten."

Nederlander op coronacruise niet te spreken over lakse Nederlandse overheid

De 71-jarige Nederlander was eerder deze week niet te spreken over de de Nederlandse overheid. Passagiers uit onder meer de VS en Australië worden geëvacueerd, maar Nederland weigert dat te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore