Armoede en achterstand

'Gezondheid van kinderen onder druk door klimaat en reclame'

19 februari 2020 00:55 Aangepast: 19 februari 2020 09:15
Kinderen met hun ouders op een schoolplein (archieffoto).

De gezondheid van kinderen over de hele wereld staat onder druk, en dat komt door milieuvervuiling, klimaatverandering en marketing voor ongezond eten en drinken. Daarvoor waarschuwen UNICEF, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ongeveer 250 miljoen baby's, peuters en kleuters in arme landen bereiken mogelijk hun "ontwikkelingspotentieel" niet, door armoede en een achterstand in hun groei, aldus de organisaties.

Reclame ongezonde producten

De organisaties willen dat landen internationale afspraken maken tegen reclames die zich richten op kinderen. "Bedrijven maken grote winsten dankzij het promoten van verslavende en ongezonde producten, waaronder fastfood, drankjes met veel suiker, alcohol en tabak. Dit zijn belangrijke oorzaken van ziekten", schrijven ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onze kinderen zijn gelukkig, maar we moeten ze wel serieuzer nemen

Ook vinden ze dat het bedrijfsleven zichzelf niet kan controleren en dat de bestaande aanpak niet voldoende is. Ze willen ook dat kinderen worden beschermd tegen "mogelijk schadelijke sociale media en het ongepaste gebruik van hun persoonlijke gegevens".

Nederland doet het goed

Enkele tientallen deskundigen hebben gekeken naar de leefomstandigheden van kinderen over de hele wereld. Ze keken naar de kans van kinderen om in leven te blijven (dus hun gezondheidsniveau) en naar de kans om iets van hun leven te maken (dankzij bijvoorbeeld onderwijs).

Nederland doet het daarin erg goed. Alleen in Zuid-Korea en Noorwegen hebben kinderen nog meer "kans op overleven en een hoog welzijn". De Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Somalië zijn de zwaarste landen om in op te groeien.

Pure wanhoop: kinderen vluchten voor oorlogsgeweld naar oude gevangenis

Deze Syrische families ontvluchten het oorlogsgeweld niet in een vluchtelingenkamp, maar een vervallen gevangenis. ''Moge Allah ons allemaal uit deze ellende halen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore