540 ziektegevallen

88 nieuwe coronabesmettingen op cruiseschip Diamond Princess in Japan

18 februari 2020 11:57 Aangepast: 18 februari 2020 12:48
Opvarenden van het cruiseschip Diamond Princess Beeld © AFP

Op de Diamond Princess in Japan zijn weer 88 gevallen van het nieuwe coronavirus Covid-19 vastgesteld. Dat betekent dat ruim 540 opvarenden van het cruiseschip het virus hebben.

Op het schip zitten zo'n 3200 mensen in quarantaine, onder wie een aantal Nederlanders. De autoriteiten maakten eerder bekend dat alle passagiers zijn getest. Degenen die niet zijn besmet, mogen de komende dagen in principe het schip verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlander op coronacruise Japan: 'Virus verspreidt zich explosief'

Testresultaten verwerken

De autoriteiten leggen in een brief aan opvarenden uit dat het verwerken van de testresultaten enige tijd in beslag kan nemen. De eerste passagiers kunnen naar verwachting morgen aan land gaan. Het hele proces neemt vermoedelijk drie dagen in beslag.

"Als u en uw kamergenoot allebei negatief testen en geen koorts of ademhalingssymptomen hebben, kunt u voorbereidingen treffen om het schip te verlaten", staat in de brief. Passagiers die persoonlijk contact hebben gehad met iemand die het virus heeft, moeten wel langer in quarantaine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

China doet ook geld in quarantaine om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Burgers opgehaald

Sommige landen hebben al aangekondigd hun burgers op het schip te repatriëren. De Verenigde Staten haalden zondag al meer dan 300 mensen op. Tijdens die evacuatie bleek dat veertien mensen besmet waren met het virus. Zij mochten toch mee en zullen in hun thuisland worden behandeld.

Ook andere landen, waaronder Australië en Canada, hebben bekendgemaakt burgers op het schip te repatriëren. Het Verenigd Koninkrijk heeft bekendgemaakt ook mensen met een vliegtuig te willen ophalen. Er zou al contact worden gezocht met Britten aan boord.

Nederlander op coronacruise niet te spreken over lakse Nederlandse overheid

Eén van de vijf Nederlanders die sinds 3 februari in quarantaine zitten op een cruiseschip in Japan, is niet te spreken over de Nederlandse overheid. Passagiers uit onder meer de VS en Australië worden geëvacueerd, maar Nederland weigert dat te doen.

GGD vangt Westerdam-opvarenden op

Gisteren kwamen op Schiphol al enkele passagiers terug na een verblijf op de Westerdam, een ander cruiseschip dat te maken kreeg met het coronavirus. Het schip ligt afgemeerd in de Cambodjaanse kustplaats Sihanoukville.

De teruggekeerde passagiers krijgen via de GGD uitsluitsel over hun gezondheidstoestand. "Met elke Nederlander die terug is, zoeken regionale GGD-afdelingen contact", zegt een woordvoerster van de overkoepelende organisatie GGD GHOR. "Het is nog te vroeg om de landelijke situatie te schetsen. In persoonlijke gesprekken wordt bepaald of en welke maatregelen nodig zijn. Wie gezondheidsklachten heeft, wordt getest en indien nodig geïsoleerd."

GGD GHOR onderhoudt zelf geen contact met de 31 Nederlanders die nog aan boord zijn van de Westerdam. "Wel kan het zijn dat opvarenden telefonisch contact hebben gezocht met de GGD uit hun regio."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore