Doodgeschoten

First lady Lesotho verdacht van moord op voorgangster

18 februari 2020 11:05 Aangepast: 18 februari 2020 11:08
Premier Thomas Thabane en z'n tweede echtgenote Maesaiah. Beeld © AFP

De vrouw van Thomas Thabane, de premier van het kleine Afrikaanse bergstaatje Lesotho, werd drie jaar geleden vermoord. Vandaag staat er een opvallende verdachte voor de rechter: de tweede vrouw van de premier én huidige first lady.

Lipolelo Thabane werd drie jaar geleden voor haar huis doodgeschoten. Ze was op dat moment verwikkeld in een vechtscheiding met haar man: premier Thomas Thabane (nu 80 jaar oud). Die wilde van haar scheiden, omdat hij al jaren een minnares had: de veel jongere Maesaiah (nu 42 jaar oud).

First lady

Maar dat pikte Lipolelo niet. Ze wilde first lady blijven en vocht de scheiding aan. Dat moest ze met de dood bekopen.

Lipolelo Thabane. Lipolelo Thabane.

Lipolelo bleek vermoord door een groep onbekende gewapende mannen. De moord kwam hard aan bij de bevolking van Lesotho, een klein staatje dat helemaal is omringd door Zuid-Afrika. In het land wonen zo'n 2 miljoen inwoners.

Het motief was jarenlang compleet onduidelijk. Premier Thabane ging door met zijn leven. Een paar maanden na de moord op Lipolelo trouwde hij alsnog met Maesaiah.

Telefoontje

Jarenlang was er geen verdachte in beeld. Tot een politiechef die was betrokken bij het onderzoek naar de moord zich een vreemd telefoontje herinnerde: er was met het toestel van de premier gebeld naar iemand op de plaats delict. Ineens werd duidelijk dat Maesaiah wel eens een rol kon hebben gespeeld bij de moord. En ze maakte zichzelf nóg verdachter door op de vlucht te slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megadiamant gevonden in Lesotho

Na lange onderhandelingen tussen haar advocaat en de politie gaf Maesaiah Thabane zich deze maand over aan de politie. Ze is officieel in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op haar voorgangster. Volgens de politie zou ze acht mannen hebben ingehuurd om Lipolelo te vermoorden.

Voor de rechter

Maesaiah moet vandaag voor de rechter verschijnen. Haar man, Thomas Thabane, heeft na grote druk van zijn partij beloofd af te zullen treden. Al heeft hij niet bekend gemaakt wanneer. Vooralsnog wordt hij niet verdacht van betrokkenheid bij de moord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore