Ga naar de inhoud
Spionage

Hamas verleidt Israëlische soldaten met mooie vrouwen

Een foto van één van de neppe social media-accounts. Beeld © IDF

Met nepaccounts van mooie jonge vrouwen heeft de Palestijnse beweging Hamas kunnen spioneren bij het Israëlische leger. Onder schuilnamen maakten leden van Hamas accounts aan bij socialmediakanalen zoals Instagram, Facebook en WhatsApp. Zo kwamen ze in contact met de soldaten.

De Palestijnse infiltranten deden zich voor als vrouwen die nog maar net in Israël woonden. Via sociale media legden ze contact met jonge militairen en eenmaal aan de praat, wisten ze hun vertrouwen te winnen.

Malafide app

De vrouwen stuurden dan een link naar een app om foto's uit te wisselen. Bij het installeren van die app werd hen om toestemming gevraagd voor het verkrijgen van toegang tot bijvoorbeeld locatie, camera en microfoon. Daarmee had een Israëlische soldaat de door Hamas geïnstalleerde malware toegang gegeven tot zijn telefoon.

Veelgebruikte methode

Volgens RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan komt deze vorm van hacken vaker voor: "Het is een veelgebruikte methode om iemand een malafide app te laten installeren waarmee de aanvaller de telefoon overneemt. De app draait dan op de achtergrond en stuurt allerlei data door, bijvoorbeeld foto's, locatiegegevens en WhatsApp-gesprekken."

Het is dan ook logisch dat Hamas nepaccounts van mooie jonge vrouwen inzet om mannen te verleiden zo'n malafide app te installeren. "Een doelwit moet worden verleid om zo'n app te installeren, bijvoorbeeld door te beloven dat iemand korting krijgt met een app of dat het geld oplevert", vertelt Verlaan. "In dit geval speelt Hamas in op het lustgevoel."

Het doel van de infiltratie was het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie en inlichtingen van het leger. Het is niet de eerste keer dat Hamas telefoons van Israëlische soldaten infiltreert. Maar volgens de woordvoerder van het leger is dit de meest geavanceerde aanval tot nu toe.

Israël drukt soldaten op het hart om voorzichtig te zijn in het gebruik van sociale media.

Infiltratie

Israël bevestigt de aanval door Hamas, maar zegt de hackers op het spoor te zijn. "Wat Hamas niet wist, was dat de Israëlische geheime dienst hen al doorhad, de malware volgde en het hacksysteem van Hamas platlegde", meldt de Israel Defense Forces (IDF) op Twitter.

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens:

"In april 2016 was ik in de Syrische hoofdstad Damascus, de stad Palmyra was net heroverd op Islamitische Staat. Als een van de eerste buitenlandse televisieploegen wisten we daar binnen te komen. Terug in Damascus was er niet veel te doen.

Uit verveling keek ik op Tinder, een van de weinige apps die ik nog wel op mijn telefoon had zitten. De rest van mijn iPhone had ik gewist, uit veiligheidsoverwegingen.

Het viel tegen, er was bijna niemand in Damascus online. En toen zag ik Karin. 

Jeruzalem, Beiroet en Damascus lijken ver van elkaar, maar in werkelijkheid zijn de afstanden minimaal. Vanaf het noordelijke punt van Israël, de Hermonberg, kun je bij helder weer de buitenwijken van Damascus zien liggen.

Op de rit van Beiroet naar Damascus zag ik die Hermonberg weer. Daar moet Karin ergens zitten, denk ik. In de sneeuw. In hagelwitte wintercamouflage. 

Naar links of rechts heb ik niet durven swipen, een bericht heb ik haar nooit gestuurd. Als de Syrische autoriteiten mee konden lezen zou ik zeker worden opgepakt. Ik maakt een screenshot; 24 april 2016, 17:21.

Zouden Israëlische soldaten diep in de nacht op zoek zijn naar de liefde in een land waar ze nooit zullen komen? Het leek alsof ik een geheim had ontdekt, het zwakke punt van ieder leger.

Of het nu een jihadistische militie is of een van de meest technologisch geavanceerde krijgsmachten ter wereld. Ieder leger bestaat uit jongeren. Oorlog is iets voor jonge mensen. En jongeren zijn op zoek. Naar zichzelf, naar de liefde. Dan kun je zo maar dichter bij de vijand komen dan je denkt."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl