Overstromingen

Groot-Brittannië waarschuwt voor 'levensgevaarlijk' hoog water

17 februari 2020 20:31
Zandzakken langs de Ouse in York Beeld © Getty Images

Op vijf plekken in Groot-Brittannië gelden waarschuwingen voor 'levensgevaarlijk' hoog water en 'extreem' overstromingsgevaar. Volgens de Britse regering is door klimaatverandering dergelijk weer normaal geworden. Daar voegden de autoriteiten aan toe dat ze op dergelijke situaties voorbereid zijn.

De Britse minister van Milieu George Eustice waarschuwde vandaag dat de regering 'nooit elk gezin kan beschermen' tegen het extreme weer en klimaatverandering. "Maar we doen alles wat we kunnen, met een heleboel geld."

Duizenden zandzakken

Het waterniveau in de rivieren in het noorden van het land zal naar verwachting morgen zijn piek bereiken. In de stad York zijn uit voorzorg duizenden zandzakken langs de oevers van de Ouse-rivier gelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm Dennis blaast dak van huis: 'Het is een grote ravage'

In andere delen van Europa laten de stormen ook een spoor van ellende achter. In Estland zitten meer dan 1000 gezinnen zonder stroom en in Noorwegen zijn een groot aantal wegen gesloten. Daarnaast kampt Denemarken met overstromingen rond de stad Kolding.

Storm Ellen

Nederland maakt zich op voor storm Ellen, die dit weekend langskomt. Het zou de derde storm op rij zijn, en dat is bijzonder volgens Martijn Dorrestein van Buienradar. "Het is nog even afwachten, maar er wordt weer veel wind verwacht en er bestaat een kans op zware windstoten tussen 75 en 100 km/u."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Ciara en Dennis ligt de volgende storm op de loer: Ellen

Storm Ciara zorgt voor spectaculaire beelden

Het waaide twee weken geleden zo hard, dat onze verslaggever omver werd geblazen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore