Terug naar huis

Veertien inwoners VS op Diamond Princess hebben coronavirus

17 februari 2020 09:21 Aangepast: 17 februari 2020 09:36
Passagiers van de Diamond Princess worden in een bus van het schip gehaald. Beeld © EPA

Veertien mensen die door de Verenigde Staten van het cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald, blijken het coronavirus te hebben. Ze zijn in het vliegtuig van Japan terug naar huis van de andere passagiers gescheiden.

De VS haalde gisteren driehonderd mensen van de Diamond Princess. "Tijdens het evacuatieproces, nadat passagiers het schip hadden verlaten en naar het vliegveld vertrokken, kregen Amerikaanse functionarissen het bericht dat veertien passagiers, die twee tot drie dagen eerder waren getest, COVID-19 bleken te hebben", meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gepaste locatie

De toestellen met de evacués vertrokken gisteren uit Japan richting de VS. Bij aankomst moeten de Amerikanen weer in quarantaine. Passagiers die onderweg symptomen beginnen te vertonen en degenen die positief testen, worden op een 'gepaste locatie' geïsoleerd en verzorgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek door corona: cruiseschepen mogen nergens meer heen

Vandaag lieten de Australische autoriteiten weten dat zij ook zo'n tweehonderd burgers van het cruiseschip repatriëren. Zij worden woensdag opgehaald en moeten na terugkeer ook 14 dagen in quarantaine, volgens premier Scott Morrison.

Op het cruiseschip zitten duizenden opvarenden sinds begin februari in quarantaine. Meer dan 350 van de opvarenden hebben het coronavirus.

Nederlander in quarantaine laat Diamond Princess zien

De Nederlander die aan boord is en anoniem wil blijven, vertelt over de situatie. "We hebben handschoenen en thermometers gekregen."

Morrison zegt dat naast honderden Australiërs ook Nieuw-Zeelanders op het schip worden teruggehaald. Zij vliegen ook naar het Australische Darwin en worden daarna overgebracht naar hun thuisland.

De premier toonde begrip voor passagiers die het frustrerend vinden dat ze straks weer in quarantaine moeten. "Maar onze hoofdverantwoordelijkheid is het beschermen van de gezondheid en veiligheid van de Australiërs."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental door coronavirus loopt op tot meer dan 1600

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore