70.000 besmettingen

Dodental coronavirus loopt op, VS halen passagiers cruiseschip terug

17 februari 2020 05:07 Aangepast: 17 februari 2020 05:38
Amerikaanse toeristen worden met bussen vervoerd. Zij mogen het cruiseschip verlaten. Beeld © EPA

Het besmettelijke coronavirus heeft inmiddels al aan 1.765 mensen het leven gekost. Gisteren overleden 100 mensen aan de gevolgen van het virus, waaronder iemand in Taiwan. De VS zijn intussen begonnen aan een operatie om Amerikanen van het cruiseschip Diamond Princess te evacueren.

Dat schip ligt in de haven Yokohama, voor de kust van het Japanse Tokio. Al 355 van de 3.700 passagiers zijn besmet met het Covid-19 virus. Behalve in China zijn er nergens anders zoveel mensen besmet geraakt. Op het schip bevinden zich vierhonderd Amerikanen, die met vliegtuigen terug naar de VS gevlogen worden.

Evacuaties van cruiseschip

Ook Canada, Zuid-Korea, Hongkong en Italië hebben vluchten aangekondigd voor personen die zich nog op het cruiseschip bevinden. Ook Australië overweegt om staatsburgers terug te halen. Aan boord van het schip zitten ook vijf Nederlanders, zij zouden niet ziek zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM zoekt passagiers cruiseschip Westerdam na corona-besmetting

Meer dan 70.000 besmettingen

Het aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, is gisteren de 70.000 gepasseerd, meldt de provinciale gezondheidsdienst. Er werden zo'n 2.000 nieuwe mensen besmet.

Volgens de autoriteiten zouden zo'n 10.000 patiënten inmiddels van het virus hersteld zijn. Zij zijn ontslagen uit het ziekenhuis. 

Ruim 58.000 van de in totaal 70.400 besmettingen zijn in Hubei. Het virus verspreidde zich vanaf december snel over China en is ook in ruim twintig andere landen vastgesteld bij patiënten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

11 dagen coronaquarantaine was ultieme relatietest voor pril stel

In Japan is vannacht de vijfde evacuatievlucht met personen uit Wuhan geland. Aan boord bevonden zich 36 Japanners en 29 Chinese partners. In totaal heeft Japan al 763 mensen uit Hubei geëvacueerd.

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is er dit weekend iemand in Europa aan overleden. Het gaat om een 80-jarige Chinese toerist, meldde de Franse minister van Gezondheid.

Aziatische toeristen met mondkapjes in Parijs. Aziatische toeristen met mondkapjes in Parijs.

Levenslange gevangenisstraffen

Chinese staatsmedia melden verder dat mensen die mondkapjes verkopen die niet aan de nationale standaard voldoen, levenslange gevangenisstraffen riskeren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore