Tegenslag MH17-onderzoek

'Reorganisatie Oekraïense justitie treft alle zes MH17-aanklagers'

17 februari 2020 01:47 Aangepast: 04 maart 2020 08:17
Een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraine.

Bij een grote reorganisatie van het Oekraïense openbaar ministerie (OM) zijn alle MH17-aanklagers uit hun functie ontheven. Dat dit vlak voor het begin van het MH17-proces gebeurt, brengt volgens de ontslagen officieren het vervolgonderzoek in gevaar.

Dat schrijft de NRC. Het Oekraïense OM heeft in het kader van corruptiebestrijding 710 van de 1.339 officieren van justitie uit hun functie ontheven. Ook vijf van de zes officieren van justitie die vliegramp MH17 onderzoeken zijn ontslagen.

Twee van hen zaten namens Oekraïne ook in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Eén onderzoeker mag blijven

Volgens de krant mag één van de zes onderzoekers, Oleh Peresada, wel betrokken blijven bij het onderzoek. Maar hij mag zich geen officier van justitie meer noemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland wil verdachten MH17 zelf berechten

Dat Peresada bij het onderzoek betrokken blijft, zou een speerpunt van het Nederlandse OM zijn geweest. Onderzoeksleider van het JIT, hoofdofficier Fred Westerbeke, zou afgelopen herfst in Kiev er op aan hebben gedrongen dat Peresada behouden blijft. Oekraïne stemde daarmee in.  

Een woordvoerder van het Landelijk Parket zegt daarover: "Het OM heeft garanties gekregen dat de officier met wie Nederland het meeste samenwerkt, Oleh Peresada, verbonden blijft aan het JIT, zij het in een andere functie."

Zorgen om continuïteit MH17-onderzoek

Ondanks die toezegging maakte het OM zich volgens de NRC zorgen om de continuïteit van het MH17-onderzoek. Ook de officieren zelf zeggen in de krant dat hun ontslag een zware slag voor het vervolgonderzoek wordt.

Onderzoeker Roman Hosjovsky denkt dat zijn opvolgers minstens een jaar nodig hebben om zich in te lezen. "Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

JIT: hooggeplaatste Russen genoemd in telefoongesprekken rond MH17

'Mijn opvolgers moeten vanaf nul beginnen'

Het moment waarop Oekraïne de officieren ontslaat, is opvallend. Op 9 maart begint in Nederland het proces tegen drie Russische en één Oekraïense verdachte. De Oekraïense officieren rondden hun dossiers over die zaak afgelopen zomer al wel af, dus voor deze strafzaak zal de schade meevallen.

Toch is de reorganisatie voor het onderzoek naar andere verdachten een grote tegenslag. "Mijn opvolgers moeten vanaf nul beginnen", zegt een van de officiers van justitie daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

Vlucht MH17, een opeenstapeling van risico's

Op 17 juli 2014 komen 298 mensen om het leven als vlucht MH17 uit de lucht wordt geschoten. In de aanloop naar de ramp toe waren er al veel aanwijzingen dat het gebied niet veilig was voor commercieel luchtverkeer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore