68.500 besmettingen

Dodental door coronavirus loopt op tot meer dan 1600

15 februari 2020 22:40 Aangepast: 16 februari 2020 11:44
Een schoonmaakploeg meldt zich bij een appartementencomplex in Peking. Beeld © AFP

Het dodental als gevolg van Covid-19, het coronavirus dat in december in China de kop opstak, is gestegen tot boven de 1600. Ruim 68.500 mensen zijn nu besmet door het virus dat begon in de provincie Hubei.

56.249 van die besmettingen zijn in diezelfde provincie. Het virus verspreidde zich vanaf december snel over het land en is ook in zo'n twintig andere landen vastgesteld bij patiënten.

Eerste dode in Europa

Frankrijk rapporteerde vrijdag de eerste dode van het nieuwe coronavirus buiten Azië, wat de wereldwijde bezorgdheid over de epidemie weer voedde. Slechts drie andere sterfgevallen zijn geregistreerd buiten het vasteland van China, op de Filipijnen, Hongkong en Japan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese toerist is eerste dode door coronavirus in Europa

Intussen wordt geprobeerd de bewegingen in te perken van mensen die mogelijk met het virus in contact zijn geweest. Zo werden elf passagiers van het cruiseschip Westerdam geweigerd op een KLM-vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Schiphol. Onder hen zouden twee Nederlanders zijn.

Virus bij passagier Westerdam

De passagiers waren in Cambodja van boord gegaan nadat de Westerdam dagenlang had rondgevaren op zoek naar een haven waar ze aan wal mochten. In Maleisië werd vervolgens bij een 83-jarige Amerikaanse passagier, een vrouw, het virus geconstateerd. De tegengehouden groep zou met haar in contact zijn geweest.

Op de Westerdam verbleven zo'n 90 Nederlanders. Een aantal van hen is al via Dubai teruggekeerd in Nederland. Het RIVM zegt dat ze de komende tijd door de GGD in de gaten worden gehouden. Wanneer de Nederlanders kunnen terugkeren die in Maleisië zijn tegengehouden, is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders vast in Maleisië na contact met besmette passagier cruiseschip Westerdam

Vrouw probeert in kofferbak coronacontrole Shanghai te omzeilen

In Shanghai is bij controles op het coronavirus een vrouw ontdekt in de kofferbak van een auto. De Chinese stad is net als veel andere plaatsen hermetisch afgesloten vanwege het virus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore