'Kunstwerk'

Rus opgepakt die seksvideo kandidaat-burgemeester Parijs verspreidde

15 februari 2020 21:58 Aangepast: 15 februari 2020 22:27
Benjamin Griveaux maakt bekend dat hij zich terugtrekt. Beeld © AFP

De Franse politie heeft de Russische kunstenaar, die een seksvideo verspreidde, aangehouden. Op de seksvideo is te zien hoe een kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs aan het masturberen is.

De opgepakte kunstenaar is Pjotr Pavlenski. Die heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor het verspreiden van de beelden. 

'Verachtelijke aanvallen' 

Justitiële bronnen, die door Franse media worden geciteerd, zeiden dat de arrestatie van Pavlenski geen verband hield met de video. Hij werd gezocht voor een vermeende vechtpartij in Parijs op 31 december.

Na publicatie van de beelden trok de kandidaat, Benjamin Griveaux, zich gisteren direct terug uit de race om het burgemeesterschap. Griveaux, voormalig woordvoerder van president Macron, veroordeeld de 'verachtelijke aanvallen'.

Choquerende kunstwerken

Pavlenski staat bekend om zijn choquerende kunstwerken. Zo spijkerde hij zijn scrotum vast aan het Rode Plein en naaide hij zijn mond dicht. 

Hij is van plan nog meer politici in de problemen te brengen, meldt de Franse zender LCI. "Politici moeten eerlijk zijn", zegt Pavlenski. Mijn doel is om de hypocrisie van verantwoordelijken aan de kaak te stellen."

Pjotr Pavlenski Pjotr Pavlenski

Over zijn doelwit, Benjamin Griveaux, zegt hij: "Hij praat steeds over familiewaarden, terwijl hij ondertussen het tegenovergestelde doet."

Het is niet duidelijk hoe de kunstenaar de beelden in handen heeft gekregen. Griveaux zou intieme berichten hebben gedeeld met een jonge vrouw en haar ook de video hebben gestuurd. 

Tegenslag voor Macron

Via sociale media raakten de beelden razendsnel verspreid. De commotie rond Griveaux is een flinke tegenslag voor president Macron en zijn partij, LREM. Griveaux deed het niet slecht in de peilingen voor de verkiezingen, die op 15 en 22 maart worden gehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesterskandidaat Parijs trekt zich terug om expliciete seksvideo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore