Hoge temperatuur

Frans skioord laat sneeuw overvliegen met helikopter

15 februari 2020 20:19 Aangepast: 15 februari 2020 20:20
Een helikopterlading sneeuw wordt afgeleverd. Beeld © YouTube

Een Frans skioord in de Pyreneeën heeft een helikopter ingezet om de pistes met sneeuw te bedekken. Door de hoge temperaturen waren maar een paar pistes voldoende bedekt met sneeuw.

Maar zes van de 28 pistes bij skioord Luchon-Superbagnère waren begaanbaar voor skiërs en snowboarders. In het gebied liep de temperatuur op tot wel 16 graden.

5000 euro

Er werd sneeuw verzameld op een hoger gelegen gedeelte. De sneeuw werd vervolgens met een helikopter verspreid over de pistes, waardoor in ieder geval een laagje ligt op de helling voor beginners en kinderen. 

Skipistes dreigen te verdwijnen

Als gevolg van de klimaatverandering komen met name de lager gelegen skipistes onder druk te staan. Onze meteorologen Maurice Middendorp en William Huizinga namen een kijkje.

De gemeente is zo'n 5000 euro kwijt aan de sneeuwvluchten. Ook is een sneeuwkanon aangeschaft dat kan worden ingezet als de temperaturen zakken. 

Op meerdere plekken in de Alpen en Pyreneeën proberen beheerders van skioorden zich te wapenen met sneeuwkanonnen en zelfs plastic skipistes. Volgens deskundigen is dit voor nu een optie, maar zijn het geen houdbare oplossingen voor de lange termijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport onder druk: pistes veranderen in groene weiden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore