Coronavirus

Nederlanders vast in Maleisië na contact met besmette passagier cruiseschip Westerdam

15 februari 2020 17:48 Aangepast: 15 februari 2020 19:25
Passagiers van de Westerdam konden in Sihanoukville (Cambodja) eindelijk van boord Beeld © AFP

Twee Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam zitten vast in Maleisië nadat bij een 83-jarige Amerikaanse medereizigster besmetting met het coronavirus was vastgesteld. De passagiers waren in Cambodja van boord gegaan nadat het schip dagenlang had rondgevaren op zoek naar een haven waar ze aan wal mochten.

Het RIVM meldt dat de groep die nu in Maleisië wordt tegengehouden, bestaat uit elf mensen die naar of via Schiphol zouden reizen. Onder hen zijn twee Nederlanders.

Ze werden niet toegelaten tot een KLM-vlucht, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is niet duidelijk hoe snel ze naar Nederland kunnen reizen. Het is Maleisië dat eventueel maatregelen moet treffen." Als het nodig is, krijgen ze consulaire bijstand. 

Teruggekeerde passagiers gemonitord

Vandaag kwamen al Nederlandse passagiers van de Westerdam aan op Schiphol. Zij waren via Dubai gereisd. Het RIVM zegt dat de GGD alle teruggekeerde Nederlandse passagiers de komende tijd extra in de gaten zal houden.

Aan boord van de Westerdam waren 1455 passagiers en 802 bemanningsleden, onder wie zo'n negentig Nederlanders. Het schip zocht dagenlang een haven om aan te meren, maar was in vijf landen niet welkom vanwege angst voor het nieuwe coronavirus.

'Het was een gouden gevangenis'

Passagiers van het cruiseschip Westerdam konden eindelijk van boord, na dagenlang van hot naar her te zijn gevaren.

Maleisië meldt dat de Amerikaanse vrouw positief is getest nadat ze gisteren van Cambodja naar Maleisië was gevlogen, samen met 144 andere passagiers van het schip. Haar man heeft het virus niet opgelopen, zeggen de gezondheidsautoriteiten in Maleisië.

Medisch gecontroleerd

Donderdag meerde het uiteindelijk aan in Sihanoukville in Cambodja. Na aankomst in Cambodja waren de passagiers aan boord medisch gecontroleerd. Daaruit waren geen besmettingen naar voren gekomen.

De Westerdam was op een 14-daagse reis die begon in Hongkong op 1 februari. De gasten hadden eigenlijk vandaag van boord zullen gaan in Yokohoma in Japan. In plaats daarvan is een aantal intussen via verschillende vluchten aan hun thuisreis begonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee weken vast op de Westerdam vanwege coronavirus: 'Heerlijk!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore