Coronavirus

Twee Russische vrouwen ontsnapt uit quarantaine: 'Geen andere keus'

14 februari 2020 17:47 Aangepast: 14 februari 2020 18:33
De Russische Alla Ilyana saboteerde het slot van haar deur Beeld © @allasand / Instagram

Twee Russische vrouwen, die in quarantaine waren geplaatst omdat ze mogelijk waren besmet met het coronavirus, zijn ontsnapt. Een van de vrouwen was opgenomen in een ziekenhuis in Sint Petersburg en saboteerde het slot van haar deur. De ander sprong uit het raam van een ziekenhuis in de stad Samara.

De Russische Alla Ilyina was bezorgd over haar gezondheid na haar terugkeer uit Hainan, een tropisch gebied in China dat populair is bij Russische toeristen, meldt de Britse omroep BBC.

Geen goede shampoo

Ze had erg last van keelpijn en besloot zich te laten testen op het coronavirus. De test bleek negatief, maar toch werd besloten om Ilyina twee weken in quarantaine te plaatsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vast op cruiseschip: 'Geen paniek, wel toenemende stress'

Ze klaagde dat ze oneetbare maaltijden kreeg en dat er geen goede shampoo beschikbaar was. Ook zou de luchtcirculatie in haar kamer slecht zijn.

Slot saboteren

"Uit alle drie de testen bleek dat ik helemaal gezond was, dus waarom zou ik in vredesnaam in quarantaine moeten?", schreef Ilyina op haar Instagram. 

De vrouw moest veertien dagen blijven, maar besloot na twee dagen om te ontsnappen. De 32-jarige vrouw tekende een plattegrond van het gebouw om zo haar ontsnappingsroute voor te bereiden. Later op de dag saboteerde ze het elektrische slot en ontsnapte ze uit het gebouw. 

Alla Ilyina tekende een plattegrond van het ziekenhuis

Het ziekenhuis diende een klacht in tegen de vrouw en wil haar opnieuw in quarantaine plaatsen. De arts van het ziekenhuis heeft een rechtszaak aangespannen. 

Uit raam springen

Opvallend genoeg maakt de Russische krant The Moscow Times melding van een vergelijkbaar incident. Ook de 34-jarige Guzel Neder ontsnapte uit een Russisch ziekenhuis, meldt de krant. Zij werd vier dagen na haar terugkomst uit Hainan samen met haar zoontje in quarantaine geplaatst. 

"De omstandigheden waren vreselijk. Artsen waren erg onprofessioneel en droegen geen beschermende kleding. We hadden geen andere keuze dan uit dat raam te springen", zegt Neder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell stuurt medewerkers in Singapore naar huis om coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore