Diamond Princess

Vast op cruiseschip: 'Geen paniek, wel toenemende stress'

14 februari 2020 17:06 Aangepast: 15 februari 2020 09:16
Diamond Princess

Duizenden passagiers van het cruiseschip Diamond Princess mogen het schip niet af vanwege het coronavirus aan boord. Al bijna twee weken zijn ze in quarantaine en naar verwachting zitten zij er nog dagen. Die situatie veroorzaakt geen paniek, maar wel stress, vertelt een Nederlander aan boord. "De informatie die we krijgen, blijkt elke dag verkeerd."

Bij meer dan 200 van de bijna 4000 passagiers is het coronavirus vastgesteld. De rest zit in quarantaine op het schip. Onduidelijk is wanneer ze aan land mogen. Je zou kunnen denken dat ze in paniek zijn. Maar dat is niet het geval op de Diamond Princess.

Acht uur lang

Er overheerst juist rust, schat Paul van Lange in. Hij heeft als hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam veel verstand van hoe mensen zich gedragen in bepaalde situaties. "In dit geval zullen de passagiers ondanks de situatie heel normaal doen."

Van Lange heeft dat zelf ook ervaren in een vergelijkbare situatie. Hij zat acht uur lang vast in een vliegtuig voordat zijn vlucht vertrok. "99 van de 100 mensen gedragen zich in dit soort gevallen echt keurig."

Poging tot vluchten

Ook massapsycholoog Hans van de Sande denkt dat de paniek op het schip erg meevalt. "Paniek is een poging tot vluchten. Maar hier kunnen mensen niet van het schip af. En zolang ze dat niet kunnen, zal er geen paniek ontstaan."

Wel kan de situatie voor stress zorgen. "Het is niet zo dat er acute stress aanwezig is, wat bijvoorbeeld wel het geval is als er een leeuw achter je aan zit", legt Van Lange uit. "Het gaat hier om een chronische vorm van stress."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell stuurt medewerkers in Singapore naar huis om coronavirus

Om die stress tegen te gaan, doet een Nederlandse man aan boord (hij wil anoniem blijven) onder meer lichamelijke oefeningen, zoals wandelen door de kamer en oefeningen uit de Chinese bewegingsleer. "Daar kom je lekker van in balans", vertelt hij aan de telefoon. "Het is dus absoluut niet zo dat we hier overspannen zitten."

Gevoel van controle

Het draait allemaal om een gevoel van controle hebben, vertelt Van Lange. De passagiers moeten bijvoorbeeld weten waar ze aan toe zijn.  Ze moeten over belangrijke zaken geïnformeerd worden. "Mensen hebben behoefte aan informatie, aan duidelijkheid. Het slechtste wat je kan doen is valse beloftes maken." 

En juist dat is wel een probleem aan boord van de Diamond Princess. Er worden valse beloftes gedaan, vertelt de Nederlander op het schip. Die onzekerheid maakt de stress erger. "De informatie die ons wordt gegeven is elke dag verkeerd, of het is er helemaal niet." En dat maakt hem onzeker of ze het schip wel mogen verlaten binnen een week.

Nederlander (71) laat quarantaine op cruiseschip Japan zien

Eerder liet de Nederlander aan boord in een videootje zien hoe het er aan boord aan toe gaat.

Verbinding met anderen

Hoewel het gevaarlijk kan zijn om contact met anderen te hebben op het schip, raadt Van Lange passagiers aan om wel te blijven praten met directe naasten. Ook de Nederlander aan boord zegt dat contact met anderen helpt tegen de stress. "We zijn allemaal met elkaar verbonden hier en dat is ook het mooie van hele gebeuren."

Volgens Van Lange is sociaal contact in een crisissituatie iets wat mensen over het algemeen gaan verlangen. "In dit soort situaties gaan mensen zich terugtrekken met hun naasten. Ze hebben het gevoel dat ze samen een groep vormen."

Van Lange ziet het daarom als een voordeel dat veel passagiers niet alleen op hun kamer zitten. De meeste passagiers zullen goed voor hun medemens gaan zorgen. "Het delen van extreme onzekerheid kan naasten verbinden, misschien zelfs nog voor jaren later."

Cadeautjes tegen de spanning

Wel hangt de mate waarin mensen voor elkaar zorgen af van het karakter van een persoon, legt Van de Sande uit. "Aardige mensen zullen proberen anderen wat op te beuren. Onaardige mensen proberen er voor zichzelf het meeste uit te halen. Als ze een reep chocolade hebben, verstoppen ze die onder hun bed."

Valentijnscadeautjes voor de passagiers van het schip Valentijnscadeautjes voor de passagiers van het schip

Voor vandaag is er aan boord een speciale manier bedacht om de passagiers tevreden te houden. "Vanmorgen hebben we cadeautjes gekregen voor Valentijnsdag", vertelt de Nederlander aan boord. "Dat is een mooie tegenhanger tegen het oplopen van de spanning."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM diep door het stof na voor Koreanen discriminerend briefje coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore