Valentijnsdag

Valentijnsdag is overal: van knuffelberen in Syrië tot rozen in de VS

14 februari 2020 13:08 Aangepast: 14 februari 2020 14:45
Correspondent Rusland Eva Hartog

Ik hou van jou! I love you! Eu te amo! Я люблю тебя! انا أحبك! Het is weer Valentijnsdag! In Nederland verrassen we onze partner op 14 februari vaak met een bos rozen, een doos chocola of een Valentijnskaart. Maar hoe doen ze dat in andere landen? Onze correspondenten vertellen over Valentijnsdag in hun land.

Traditie komt uit Amerika 

Valentijnsdag in Amerika lijkt misschien wel het meeste op hoe we het in Nederland vieren. Sterker nog, er bestaat een hardnekkig gerucht dat de Amerikaanse wenskaart-gigant Hallmark de feestdag heeft uitgevonden. Maar dat is volgens verslaggever Ruben Leter van RTL Nieuws New York niet waar. De traditie bestaat al langer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Valentijnsactie fastfoodketen VS: hamburger voor foto ex

In de Verenigde Staten wordt Valentijnsdag wel wat extremer gevierd dan bij ons. "Zij die het vieren, geven dit jaar naar verwacht 180 euro uit", zegt Leter. "Bedrijven spelen daar handig op in. Restaurants verkopen een 'Valentine's special' en bij ons in het café worden er huisgemaakte koekjes verkocht voor het goede doel."

Verslaggever Ruben Leter op Valentijnsdag in de VS Verslaggever Ruben Leter op Valentijnsdag in de VS

Vooral de Valentijnskaarten zijn in Amerika populair. Jaarlijks kopen de Amerikanen in totaal meer dan 100 miljoen wenskaarten.

Liefde in tijden van oorlog

Zelfs in Syrië, waar al jarenlang een oorlog woedt, wordt Valentijnsdag gevierd. Sterker nog, volgens Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens is het razend populair in de regio. Ondanks dat Valentijnsdag een Amerikaanse traditie is en de relaties met de Verenigde Staten niet altijd even goed zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ultieme liefdesbetuiging eindigt voor Fabian (17) bij bureau Halt

'Ik was vorig jaar toevallig tijdens Valentijnsdag in Damascus, de hoofdstad van Syrië", vertelt Koens. "Tot diep in de nacht waren de bloemenwinkels open. Er gingen boeketten met rozen over de toonbank die zo groot waren, dat je twee man nodig had om ze te dragen."

Zelfs de lingeriewinkels in Damascus draaiden die dag overuren. Zelfs de lingeriewinkels in Damascus draaiden die dag overuren.

Volgens Koens is het een teken van zelfvertrouwen. "Vorig jaar al had Assad de grootste delen van Syrië weer onder controle. Als de oorlog gestreden is, kan er weer aan de toekomst worden gedacht. Op Valentijnsdag ziet die er knalrood uit. Rode kaarsen, gigantische rode knuffelberen en rozen van wel een meter lang. Hoe dieper rood, hoe beter."

Er is alleen wel een probleempje. Zie als Syrische vrouw maar eens een man te vinden. "Heel veel mannen zijn gevlucht of gewond geraakt. Dat verklaart die enorme boeketten misschien ook wel. Als je het geluk hebt om een partner te vinden mag je ook wel met een flink cadeau komen tijdens Valentijnsdag."

From Russia with love

De titel van de tweede James Bondfilm komt niet helemaal uit de lucht vallen. Want Valentijnsdag past helemaal bij Rusland. "Er zijn in Moskou op meer plekken culturele activiteiten georganiseerd rondom het thema liefde en veel restaurants hebben speciale acties. De winkels liggen vol met grote rode harten en bonbons", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen met Valentijnsdag: 'Praat over blauwtjes, en serieuze thema's'

De dag past zo bij Rusland, omdat Russen volgens Hartog echt van de romantische gebaren zijn. "Ook op 'gewone' dagen moet je als Russische man echt niet op een date verschijnen zonder roos of boeket bloemen, het liefst zo groot mogelijk!" 

Niet iedereen is fan 

Er is nog wel een maar. Want sommige religieuze leiders en ultraconservatieve politici zien het vieren van dit van oorsprong niet-Russische feest met lede ogen aan.

Vitalij Milonov, ook de man achter de wet tegen 'homopropaganda', wil een verbod op Valentijnsdag voor scholen. Het zou jongeren een vervormd beeld geven van de liefde omdat het 'plastic consumerisme' verkiest boven 'spirituele nabijheid'. 

Correspondent Eva Hartog staat tussen de knuffelberen en bloemen in Moskou. Correspondent Eva Hartog staat tussen de knuffelberen en bloemen in Moskou.

Maar volgens Hartog worden die uitspraken door de meeste Russen genegeerd. "Russen hebben het veel te druk met het schrijven van romantische gedichten om naar hem te luisteren!"

Geen Valentijnsdag, maar Dag van de Geliefden

In Brazilië weten ze wel wat romantiek is, alleen vieren ze de liefde niet op 14 februari. 12 juni is bij hen de Dag van de Geliefden. In februari zijn de Brazilianen namelijk veel te druk met carnaval.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Valentine Valentijn is jarig op Valentijnsdag

"Het was een slimme reclameman die de Dag van de Geliefden in 1949 bedacht", vertelt Zuid-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens. "Hij moest de verkoopcijfers van een groot warenhuis opkrikken. Die vielen in juni altijd tegen." Daarom werd de Dag van de Geliefden in het leven geroepen met een bijpassende reclamecampagne. "De slogan was: Liefde bewijs je niet alleen met kusjes."

De bewuste reclamecampagne uit 1949 De bewuste reclamecampagne uit 1949

Dat werd een succes. Sindsdien kopen de Brazilianen, net als wij, graag chocola en parfum voor hun geliefde. "Maar wat de laatste jaren vooral heel populair is, is een openlijke liefdesverklaring op social media."

Deze veteraan kreeg deze week 70.000 valentijnskaarten:

Veteraan William White (104) woont in een woongroep voor begeleid wonen. Omdat had hij nog nooit een valentijnskaart heeft gekregen, deed een van zijn medebewoners online een oproep: stuur William een kaart. Dat werden er iets meer dan gedacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van