Bij schuld Rusland

'Russische burgers voorstander smartengeld MH17-nabestaanden'

14 februari 2020 03:41 Aangepast: 14 februari 2020 09:07
Een herdenkingsmonument nabij de rampplek met vlucht MH17 in Oekraine.

Een meerderheid van de Russische burgers vindt dat hun land smartengeld moet betalen aan MH17-nabestaanden, als blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Russische instituut Levada, in opdracht van de Universiteit Leiden en kennisplatform Raam op Rusland.

Het onderzoek werd eind 2019 uitgevoerd en daarbij werden ruim 1600 Russen specifiek naar Nederland gevraagd, schrijft Trouw. Zo'n 55 procent van de Russen is het 'eens' of 'helemaal eens' met de stelling dat Rusland smartengeld zou moeten betalen als schuld bewezen is.  

Het MH17-proces start op maandag 9 maart in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Drie Russen en een Oekraïner zijn aangeklaagd. Ze worden verdacht van moord op de 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders. 

Opvallende uitkomst 

De Russische regering heeft iedere betrokkenheid ontkend en weigert verdachten uit te leveren. Ook de bevindingen van onderzoeksteam JIT, dat vaststelde dat het wapen een Russische Buk-raket was, werd verworpen. In Rusland wordt veel desinformatie verspreid over de ramp, wat de uitkomst van het onderzoek opvallend maakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland wil verdachten MH17 zelf berechten

Een kwart van de Russen vindt het 'moeilijk te zeggen' wie verantwoordelijk is voor de ramp. Een meerderheid (53 procent) denkt dat het Oekraïense leger schuldig is. Het aandeel burgers dat Russische leger, vrijwilligers of pro-Russische rebellen aanwijst groeit wel. Dat is nu 10 procent, terwijl dat in een ouder, vergelijkbaar onderzoek nog 2 procent was. 

Russen positief over Nederland 

Voor het onderzoek werden de deelnemers overigens niet alleen naar MH17-gevraagd, maar ook naar ons land in het algemeen. 70 procent zegt 'positief' tot 'zeer positief' over Nederland te denken. Deelnemers bewonderen onze vrijheden, behalve als het gaat om homorechten en softdrugsbeleid. 5 procent van de Russen is negatief over Nederland.  

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de deur bij mensen thuis, omdat veel Russen online onderzoek niet zouden vertrouwen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdams advocatenkantoor staat MH17-verdachte bij

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

Vlucht MH17, een opeenstapeling van risico's

Op 17 juli 2014 komen 298 mensen om het leven als vlucht MH17 uit de lucht wordt geschoten. In de aanloop naar de ramp toe waren er al veel aanwijzingen dat het gebied niet veilig was voor commercieel luchtverkeer. Dit was er allemaal al bekend voordat vl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore