Zaak ex-adviseur

Justitieminister VS: 'Tweets Trump maken mijn werk onmogelijk'

14 februari 2020 01:48
Minister van Justitie William Barr (links) en Donald Trump.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zegt dat de tweets van Donald Trump over zijn ministerie hem het werken onmogelijk maakt. Hij zegt dat naar aanleiding van de zaak tegen Trumps ex-adviseur Roger Stone, waarbij het ministerie van Justitie ingreep nadat Trump de eis van de aanklagers tegen Stone te zwaar vond.

"Het is tijd dat het twitteren over het ministerie van Justitie stopt", aldus Barr tegenover ABC News. "Ik kan mijn werk niet doen als zijn commentaar mij constant ondermijnt."

Aanklagers hadden maximaal negen jaar celstraf tegen Stone geëist, onder meer voor liegen tegen het Congres. Trump twitterde dat die eis veel te zwaar was. Daarna greep het ministerie in en zei dat de strafeis verlaagd moest worden. Alle vier de aanklagers die op de zaak zaten, gaven die uit handen na de ingreep.

Strafmaat 'buitensporig'

De uitspraken van Barr zijn opmerkelijk omdat hij bekendstaat om zijn onvoorwaardelijke steun voor Trump. Volgens critici zou hij zich met de zaak rondom Stone hebben bemoeid om de president tegemoet te komen. Barr ontkent dat stellig. Hij zegt het eens te zijn met de veroordeling van Stone, maar noemt de strafmaat 'buitensporig'. 

Woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis zegt dat Trump zich niet aan de woorden van Barr stoort. "De president heeft het volledige vertrouwen in minister Barr om zijn werk te doen en de wet te handhaven", reageert ze op het interview van Barr. Tegelijk laat ze weten dat Trump niet van plan is te stoppen met twitteren. Volgens haar gebruikt hij het sociale medium om "te vechten tegen onrecht".

De hoogste rechter van de rechtbank in Washington, waar Stone terechtstaat, heeft ook op alle ophef gereageerd. Beryl Howell zegt dat kritiek van buitenaf niet van invloed is op de uiteindelijk uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanklagers in zaak tegen oud-adviseur Trump stappen op na tweet van president

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore