Ga naar de inhoud
Cryptocurrency-mixer

Amerikaan verdacht van witwassen 331 miljoen dollar via bitcoins

Archieffoto.

Een 36-jarige Amerikaan heeft mogelijk geholpen om zo'n 311 miljoen dollar wit te wassen via bitcoins. De man uit de staat Ohio zou een zogeheten cryptocurrency-mixer hebben gerund, een digitale witwasmachine op het dark web, het verborgen deel van het internet.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen de man gisteren naar buiten gebracht. Zijn dienst, Helix genaamd, was tussen 2014 en 2017 actief. Mensen konden er hun inkomsten uit de handel in drugs laten verwerken, uit het zicht van de autoriteiten. De verdachte kreeg daar een vergoeding voor.

Populair bij criminelen

Helix zou bijna 355.000 bitcoins hebben verhandeld. De witwasmachine werkte nauw samen met de grote ondergrondse marktplaats AlphaBay, die in 2017 uit de lucht werd gehaald.

Virtuele munten als de bitcoin zijn populair bij criminelen, omdat ze moeilijk te traceren zijn. Een mixer, ook wel een tumbler genoemd, doet daar nog een stap bovenop. Zo'n dienst 'knipt' virtueel geld op in kleinere stukjes. Die worden uit elkaar gehaald, overgeboekt, door elkaar gehusseld en verder verwerkt. Als het geld na een aantal tussenstappen en omwegen terug is bij de eigenaar, is de herkomst nauwelijks te achterhalen. Dat maakt het eenvoudiger om het geld te gebruiken.

Motief
Lees ook:
Motief achter bombrieven Amsterdam en Kerkrade is afpersing, bitcoins geëist