Tegenactie

Mexicanen in opstand vanwege gruwelijke moordfoto's: 'Wij willen Ingrid eervol herinneren'

13 februari 2020 22:44 Aangepast: 14 februari 2020 18:07
Ingrid Escamilla Beeld © facebook

Nog maar 25 jaar was ze, toen ze dit weekend werd vermoord: Ingrid Escamilla uit Mexico-stad. Ze werd vermoord door haar vriend. Foto's van haar verminkte lichaam belandden op de voorpagina van een krant. Veel Mexicanen reageerden vol afschuw op die publicatie. Ze zijn een tegenactie gestart.

De dader van de moord is de 46-jarige partner van Ingrid. Hij stak haar in een dronken bui dood. Om bewijs te verdoezelen dumpte hij haar ingewanden. De krant Pasala kreeg gelekte foto's van haar verminkte lichaam in handen en plaatste die op de voorpagina.

Alleen mooie foto's

Dat viel verkeerd bij veel Mexicanen. 'Zo mogen we haar niet herinneren', lees je op social media. Daarom delen ze foto's van Ingrid waar ze lachend op staat. Anderen maken een tekening. Ook delen mensen juist mooie foto's, zoals een zonsondergang.

Zo moet voorkomen worden dat de nare foto's opduiken als je op internet op haar naam zoekt, is het idee.

Geen excuses

De krant heeft vooralsnog geen spijt betuigd voor het plaatsen van de foto's. De burgemeester heeft gezegd dat justitie de maximumstraf van 60 jaar gaat eisen tegen de moordenaar. 

Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Mexico. Elk jaar worden honderden vrouwen vermoord in Mexico. In veel gevallen is de partner de dader. Vrijdag gaan in verschillende steden in Mexico mensen de straat op om tegen 'femicide' te protesteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore