Nu overstromingen

Bosbranden Australië na vier maanden eindelijk onder controle

13 februari 2020 17:36 Aangepast: 13 februari 2020 22:21
Met dank aan de regen zijn alle bosbranden onder controle. Beeld © Getty

Het einde is in zicht: de bosbranden in Australië zijn onder controle. De brandweer is de laatste tijd enorm geholpen door de natuur. Er is in korte tijd heel veel regen gevallen. Dat water veroorzaakt nu nieuwe problemen: delen van Australië kampen met overstromingen.

Begin deze week had de brandweer van deelstaat New South Wales nog 4 van 24 branden niet in zijn greep, maar het is nu ook laatste vier de baas. 

In januari, op het hoogtepunt, woedden daar 150 branden. In het naastgelegen Victoria is het aantal teruggelopen van 60 naar 20. 

Overstromingen verdringen bosbranden: nieuwe ramp Australië

Na maanden van hevige bosbranden in Australië is het einde nu in zicht. Door de zware regenval van de afgelopen dagen zijn alle branden nu onder controle. Voor veel inwoners een grote opluchting, maar er is ook angst voor een nieuwe natuurramp.

120.000 vierkante kilometer

De bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben enorme schade aangericht.

  • In totaal is 12 miljoen hectare bos vernietigd. Dat is 120.000 vierkante kilometer, de oppervlakte van bijna drie keer Nederland. 
  • Een miljard dieren hebben het niet overleefd. Het gaat natuurlijk niet alleen om koala’s en kangoeroes, maar ook om muizen, vogels en talloze andere diersoorten.
  • 33 mensen zijn in de vlammen omgekomen, onder wie enkele brandweermannen.

Overstromingen

Veel inwoners hebben inmiddels nieuwe zorgen: wateroverlast. Er valt zoveel regen op dit moment, dat het tot overstromingen leidt. De droogte van de afgelopen tijd maakt het nog eens erger. De grond is zo droog, dat die nauwelijks water kan opnemen. 

Het gevolg is dat in 90.000 huizen in New South Wales de stroom is uitgevallen. 200 mensen moesten worden gered nadat ze met hun auto in te diep water waren gereden. 

In de deelstaat Queensland is een 75-jarige man overleden, nadat hij in de problemen was gekomen met zijn kayak. Een 26-jarige vrouw wordt nog vermist. De komende dagen wordt meer regen verwacht.

Dochtertje van omgekomen brandweerman krijgt zijn medaille

Brandweerman Andrew O'Dwyer stierf terwijl hij probeerde de hevige bosbranden te blussen. Z'n dochtertje Charlotte krijgt zijn helm en medaille.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore