Klimaatverandering

Wintersport onder druk: pistes veranderen in groene weiden

14 februari 2020 18:35 Aangepast: 14 februari 2020 18:43
Kale pistes met hier en daar wat sneeuw zullen we in de toekomst veel vaker zien. Beeld © YouTube

Met ski's op het dak en snowboots in de kofferbak vertrekken dit weekend duizenden Nederlanders op skivakantie. Maar wintersportgebieden staan door klimaatverandering onder druk. “Het lekkere weer is voor ons genieten, maar een ramp voor de sneeuw.”

Het zijn zomerse taferelen aan de voet van het Franse skigebied Le Mourtis. Yvette de Goffau ruilt deze dagen haar dikke winterjas in voor een T-shirt met korte mouwen. "Absoluut genieten, helemaal als je beseft dat het pas februari is."

Niet ideaal

Samen met haar man runt ze een bed & breakfast in het ski-gebied, maar ze is niet afhankelijk van wintersporters. "Het hele jaar door ontvangen we gasten die met mountainbiken en klimmen niet per se sneeuw nodig hebben. Dus een mindere winter overleven we wel, maar het is niet bepaald ideaal." 

Yvette en haar gezin in het Franse Le Mourtis. Yvette en haar gezin in het Franse Le Mourtis.

Zelf komen de Nederlanders in het sneeuwloze Le Mourtis dus nog niet in de problemen. Maar het winterweer bezorgt Yvette wel een dubbel gevoel. "Als ik nu naar boven kijk en de groene bergtoppen zie, baart me dat wel zorgen.” Een gevoel dat de website van het skigebied bevestigt. 'Fermé' staat er in grote letters: gesloten. 

Sneeuwloze pistes

Wie een blik op de webcam in Le Mourtis werpt, ziet met groene bomen en heuvels wel waarom. Dat terwijl de inwoners van het Franse dorp het deze maanden juist van skitoerisme moeten hebben.

Skipistes verdwijnen: hoe kan dat?

William Huizinga en Maurice Middendorp van Buienradar leggen uit hoe het kan dat skipistes dreigen te verdwijnen.

Maar het milde winterweer zorgt voor groene skipistes en een skilift waar aan de voeten van bezoekers geen ski's zitten, maar wandelschoenen.

Klimaatverandering

Steeds meer skigebieden zien net als Le Mourtis het aantal bezoekers teruglopen. Een gevolg van klimaatverandering: die zorgt ervoor dat skigebieden rond een hoogte van 1200 meter steeds minder fatsoenlijke skisneeuw kunnen bieden. 

Wandelaars komen aan bij de bergtop. Wandelaars komen aan bij de bergtop.

Kwestie van tijd

Met de huidige ontwikkelingen is het een kwestie van tijd voordat sneeuw echt schaars wordt. Zo wordt het sneeuwseizoen steeds korter, en ook het gebied waar sneeuw voor skiliefhebbers ligt wordt kleiner. Op 2500 meter hoogte kun je de komende tientallen jaren nog wel terecht, maar lager gelegen skigebieden zoals Le Mourtis dreigen sneeuwloos te worden. 

De politiek luidt de noodklok. Zo bezocht de Franse president Macron gisteren nog de Mont Blanc. Een van de beroemdste gletsjers daar, La Mer de Glace, smelt en is volgens hem een tekenend voorbeeld van klimaatverandering. "Dit is waar we voor vechten," tweette Macron na zijn bezoek. In die tweet ook twee foto's waarop het smeltproces in 110 jaar tijd zichtbaar wordt.

Plastic piste

In de Alpen en de Pyreneeën proberen beheerders van de skioorden zich met sneeuwkanonnen en zelfs met plastic skipistes te bewapenen. Voor nu nog wel een optie, zeggen deskundigen, maar het zijn geen houdbare oplossingen voor de lange termijn. 

Maar sneeuw of geen sneeuw, de Nederlandse Yvette houdt vertrouwen in de toekomst. "We wonen nu vijftien jaar in dit gebied en hebben wel vaker milde en daardoor slechte winters gekend. En tegen de tijd dat de sneeuw echt verdwijnt, ben ik er zelf allang niet meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore