Nieuwe methode diagnose

Nieuwe testmethode oorzaak explosieve toename coronavirus

13 februari 2020 14:02 Aangepast: 13 februari 2020 21:09
Een besmette man wordt opgehaald bij zijn woning. Beeld © ANP

De explosieve stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus, wordt veroorzaakt doordat artsen in de Chinese provincie Hubei het virus voortaan anders testen. "Nu kan een patiënt ook worden geregisterd op basis van duidelijke klinische symptomen", zegt het RIVM.

Het dodental in Hubei, de provincie waar ook Wuhan ligt, staat nu op 1310. In één dag is het aantal diagnoses in die provincie met meer dan 14.000 toegenomen. Dit resulteert in een totaal aantal van 48.206 besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosieve stijging dodental coronavirus, EU-ministers bijeen

Dit komt doordat ze de casusdefinitie hebben aangepast, legt Harald Wychgel van het RIVM uit. "Eerst werden alleen patiënten geregistreerd als ze positief waren getest, maar nu kan een patiënt ook worden geregisterd op basis van duidelijke klinische symptomen." 

Internationale bedreiging

Het RIVM volgt nog altijd het standpunt van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Eind vorige maand riepen zij de uitbraak uit tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. De maatregelen die Nederland heeft voorbereid en klaar heeft liggen, vallen binnen deze fase.  

Zo gaan Nederlandse huisartsen testen op het coronavirus

Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen.

De methode waarmee in Hubei het virus oorspronkelijk werd getest kon dagen in beslag nemen. Nu wordt de diagnose al gegeven bij het constateren van een infectie in de longen en het hebben van symptomen zoals hoesten. Dat gaat veel sneller. 

Door deze gevallen aan de telling toevoegen is het voor de Chinese overheid makkelijker om beslissingen te maken over behandeling. Of China ook is voorbereid op deze stijging, is niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore