Nancy Ajram

Dode man in villa jurylid Voice Kids verdeelt Libanon

13 februari 2020 21:01 Aangepast: 14 februari 2020 11:40
Nancy Ajram tijdens een concert. Beeld © Getty Images

Een dode man, doorzeefd met zestien kogels, gevonden in het huis van hét popicoon van Libanon, Nancy Ajram. De dader? Haar echtgenoot, de bekendste celebrity-tandarts van het land. Over wat er precies gebeurde, is een maand later nog heel veel onzeker.

De dag na het incident komen Ajram en echtgenoot Fadi Al-Hashem al met een verklaring. De gedode man zou een inbreker zijn geweest en Al-Hashem zou hem uit zelfverdediging hebben gedood. Zo heeft hij zijn vrouw en drie dochters, die in hun kamer lagen te slapen, kunnen beschermen. Allemaal volgens de verklaring van het echtpaar.

Het verhaal schokt niet alleen Libanon. Fans van over de hele wereld leven met de familie mee. De inbreker zou de 30-jarige Syrische vluchteling Mohammed Al-Moesa zijn. In een land waar vluchtelingen met de nek worden aangekeken, wordt zijn nationaliteit door de media benadrukt.

Twijfels over verhaal

Maar al snel ontstaan in Libanon twijfels of het verhaal wel klopt. Volgens de familie van Al-Moesa zou hij als tuinman bij de bekende familie in dienst zijn. Zij verklaren dat hij in de villa was om zijn niet-uitbetaalde loon op te eisen, toen hij door zijn werkgever werd vermoord.

Het verhaal gaat een eigen leven leiden: er ontstaan geruchten over chantage, affaires en de medeplichtigheid van het huishoudelijk personeel van de familie. Ajram en haar man besluiten daarop om een vermeende bewakingsvideo te publiceren.

Op deze beelden zou de inbraak te zien zijn:

Bij de Libanese zender mtv beschrijft Al-Hasham wat er op de video te zien zou zijn. "Hier zie je hem naar boven lopen en zoals je ziet heeft hij niets in zijn handen. Op dit moment hoorden we gerommel. Toen ben ik gaan kijken wat er aan de hand was", zegt de tandarts.

In zijn ondergoed

Op de zwartwitbeelden is te zien hoe een man met bivakmuts door de villa loopt. Al-Hasham loopt in zijn ondergoed de kamer in. Als hij de man ziet, pakt hij een stoel die hij voor zich houdt. Op dat moment trekt de man met bivakmuts een pistool. "Hij vroeg me om de stoel neer te zetten en hem geld te geven. Dus toen heb ik hem geld uit mijn jaszak gegeven", vult hij het beeld aan.

Uiteindelijk is te zien hoe Al-Hasham schiet. Buiten het beeld van de camera zou de man dood neervallen. Over dit beeld is veel te doen. Want naast het beeld wordt ook een foto van de dode man gepubliceerd. In die foto draagt de man zwarte kleding, terwijl hij in de video een witte jas lijkt te dragen.

Gesjoemel

Het materiaal zou nep zijn en met het bewijs is volgens velen gesjoemeld. De advocaat van Al-Moessa waarschuwt de media om haar cliënt niet zonder proces neer te zetten als inbreker. Wat er ook is gebeurd die nacht, het verhaal lijkt symbool te staan voor de vele problemen in het Arabische land.

Volgens veel Syriërs maakt deze zaak de discriminatie van vluchtelingen duidelijk. Daarnaast wordt gespeculeerd over de corrupte overheid, die de elite wel vaker een hand boven het hoofd zou houden. Volgens sommigen zou dat in het geval van Ajram weer gebeuren. 

Correspondent Olaf Koens over de zaak: 

"In Libanon zijn popsterren, rijke zakenlieden en corrupte politici vaak onaantastbaar. De schandalen stapelen zich op. De voormalig topman van Nissan, de Frans-Braziliaanse zakenman Carlos Ghosn, vluchtte eind vorig jaar uit Japan, waar hij onder arrest stond, naar Libanon, waar hij uit handen van justitie weet te blijven.

Begin dit jaar moest de invloedrijke ex-minister van Buitenlandse Zaken Gebran Bassil tijdens het Economisch Forum in Davos schoorvoetend toegeven dat de privéjet die hem naar Zwitserland heeft gevlogen niet door hemzelf, maar door schimmige zakenvrienden betaald was.

Het zet kwaad bloed onder de Libanese bevolking, die een hoge prijs moeten betalen voor de economische crisis in het land. Terwijl de meeste Libanezen niet eens meer bij hun spaargeld kunnen gaat de steenrijke elite vrijuit."

Ondertussen is het lichaam van Al-Moessa een maand later nog steeds niet vrijgegeven. De familie heeft laten weten niet voor geld te willen schikken en eist een uitgebreid onderzoek naar zijn dood. Het onderzoek is in volle gang en Al-Hasham mag dit in vrijheid afwachten. 

De gedode man die ingebroken zou hebben in de villa. De gedode man die ingebroken zou hebben in de villa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore