Ga naar de inhoud
'Angstaanjagend'

IJsberg ter grootte van Malta losgebroken van Antarctica

De losgebroken ijsberg op Antarctica. Beeld © European Space Agency

Aan de westkant van Antarctica is eerder deze maand een enorme ijsberg losgebroken, zo blijkt uit satellietbeelden. De bevroren massa heeft een oppervlak van 300 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als Malta.

Op satellietbeelden van het European Space Agency (ESA) was eerder deze maand te zien hoe een enorme scheur was ontstaan in de Pine Island-gletsjer. Een paar dagen later brak de ijsberg af, waarna het gevaarte in meerdere stukken brak. 

'Prachtig en angstaanjagend'

"Waar we naar kijken is zowel prachtig als angstaanjagend", zegt Mark Drinkwater van het ESA tegen CNN. Volgens hem is het afbreken van het enorme stuk ijs een direct gevolg van klimaatverandering. 

Het komt op Antarctica vaker voor dat ijsbergen losbreken, maar volgens Drinkwater gebeurt het tegenwoordig veel frequenter dan voorheen. Bovendien zou de gletsjer door de stijgende watertemperatuur en een gebrek aan sneeuw niet in staat zijn zichzelf te repareren. Recentelijk werd op Antarctica de hoogste temperatuur ooit gemeten: 18 graden Celsius.  

De Pine Island-gletsjer is een van de grootste gletsjers op Antarctica. Samen met de Thwaites-gletsjer vormt die een ijsmassa die bij smelting voor een stijging van 1,2 meter van de zeespiegel zou zorgen. "Dat zou een enorme economische en maatschappelijke impact hebben."

De afgelopen jaren zijn van de Pine Island-gletsjer vaker grote ijsbergen losgebroken. In 2013 brak een stuk ijsmassa af met een oppervlak ter grootte van Singapore.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan: hoe reëel is dat?