242 in één dag

Explosieve stijging dodental coronavirus, EU-ministers bijeen

13 februari 2020 01:54 Aangepast: 13 februari 2020 14:36
Agenten in de provincie Hubei vervoeren ontsmettingsmiddel.

Het coronavirus heeft gisteren in de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, in één dag tijd aan 242 mensen het leven gekost. Dat meldt het provinciebestuur.

Het aantal nieuwe gevallen steeg explosief: bij 14.840 mensen werd het virus vastgesteld, maakten lokale autoriteiten bekend. Dat hoge aantal zou met name toe te schrijven zijn aan een nieuwe methode die medici in Hubei gebruiken om het virus vast te stellen.

1355 doden

Volgens het provinciebestuur zijn 48.206 mensen in de provincie nu besmet en 1355 mensen sinds de virusuitbraak in Hubei gestorven aan het virus. In heel China zijn volgens de autoriteiten bijna 60.000 besmettingsgevallen bekend.

De ziekte dook voor het eerst op in Wuhan, de provinciehoofdstad van Hubei. Grote delen van de provincie gingen kort daarna op slot om besmettingen te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruiseschip Westerdam met Nederlanders aan boord mag aanmeren in Cambodja

Eerder deze week toonden Chinese wetenschappers zich nog voorzichtig positief over het tempo waarin het aantal doden en besmettingen omhoog ging. Op dinsdag vielen 97 dodelijke slachtoffers, terwijl er dat een dag eerder nog 108 waren.

"Ik hoop dat deze epidemie ergens in april over is", zei epidemioloog Zhong Nanshan, die een belangrijke rol vervulde in de bestrijding van het SARS-virus in 2003, op basis van de cijfers.  

Beraad EU-ministers 

De EU-ministers van Volksgezondheid buigen zich tijdens een speciaal beraad in Brussel vandaag over het coronavirus. Ook minister Bruno Bruins is aanwezig bij de vergadering die om 10.00 uur begint. De ministers zullen volgens de agenda "hun opvattingen uitwisselen over verdere noodmaatregelen en oplossingen bespreken voor bestaande uitdagingen om de verspreiding van de uitbraak binnen de EU te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal doden en besmettingen China stijgt in lager tempo: 'Hopelijk in april over'

De EU-commissarissen Stella Kyriakidou (Volksgezondheid) en Janez Lenarčič (Crisismanagement) zijn eveneens present. Volgens EU-diplomaten is het goed om in gesprek te blijven, ervaringen uit te wisselen en daar lessen uit te trekken. Volksgezondheid is een nationale bevoegdheid, en de lidstaten hebben verschillende zorgstelsels. In Nederland is er bijvoorbeeld ervaring met het plaatsen van patiënten in thuisquarantaine maar in andere landen niet.

Sinds 28 januari is een zogeheten EU‑crisisresponsmechanisme (IPCR) in werking, waarbij de lidstaten en EU-instellingen al hun informatie delen, inclusief over getroffen maatregelen.

Mondkapjes en desinfecterende gel: beurzen alert op coronavirus

Een boks in plaats van een hand. Op de elektronicabeurs in Amsterdam is het deze week heel normaal. En dat komt allemaal door het coronavirus. Om verspreiding te voorkomen moeten bezoekers lichamelijk contact zo veel mogelijk vermijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore