Ga naar de inhoud
Real IRA

Noord-Ierse politie pakt vermoedelijke schutter die journaliste doodde

De 29-jarige Lyra McKee was een veelbelovend jonge journalist Beeld © AFP

De politie in Noord-Ierland denkt te weten wie vorig jaar bij rellen in Londonderry een jonge journalist doodschoot. De 29-jarige Lyra McKee werd dodelijk getroffen door een kogel, terwijl ze verslag deed van de rellen.

Gisteren pakte de politie vier mannen op. Een van hen wordt nu aangeklaagd voor de moord. Het gaat om een man van 52 jaar oud. Of de politie ook de andere drie arrestanten gaat vervolgen, is niet bekend.

Burgeroorlog

Het drama vorig jaar deed de wereld terugdenken aan de donkere jaren 70, 80 en 90, toen Noord-Ierland gebukt ging onder een voortslepende burgeroorlog tussen katholieken, die aansluiting wilden bij Ierland, en protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. Beide kampen hadden hun verboden guerilla-achtige milities, waarvan de IRA wellicht de bekendste was.

Goede Vrijdag-akkoord

De burgeroorlog kwam tot een einde in 1998 met het Goede Vrijdag-akkoord. Sindsdien breken er nog af en toe op kleine schaal ongeregeldheden uit, ook vorig jaar april in Londonderry.

Daar opende een extremist van de Real IRA, een afsplitsing van de opgeheven IRA, het vuur op agenten, maar hij raakte McKee. De Real IRA kwam later in een verklaring uit voor deze vergissing en betuigde spijt, maar leverde de schutter nooit uit.

Journaliste
Lees ook:
Journaliste (29) doodgeschoten bij rellen Noord-Ierland