Risico op uitsterving

Deze dieren hebben 'dringend hulp' nodig na bosbranden Australië

12 februari 2020 16:01 Aangepast: 12 februari 2020 16:06
Onder andere koala's moeten dringend geholpen worden. Beeld © ANP

De bosbranden in Zuid- en Oost-Australië hebben een flinke impact gehad op de hoeveelheid dieren die daar leven. 113 diersoorten hebben 'dringende hulp' nodig omdat hun leefgebieden zijn aangetast.

Experts van Wildlife and Threatened Species Bushfire Recovery publiceerden een lijst waarop de 113 diersoorten vermeld staan. De meeste diersoorten hebben ten minste 30 procent minder leefgebied, maar verloren aanzienlijk meer leefgebied. 

De Australische regering erkent dat direct reageren nodig is. 

Getroffen diersoorten

  • 13 vogelsoorten 
  • 20 reptielsoorten
  • 5 ongewervelde diersoorten 
  • 19 zoogdiersoorten 
  • 22 kreeftsoorten 
  • 17 vissoorten

Plantensoorten en andere ongewervelde dieren worden binnenkort aan de lijst toegevoegd.

Waterhagedis

Sommige soorten op die lijst waren voor de branden al bedreigd, maar de branden verhoogden hun risico op uitsterving. Het gaat hier bijvoorbeeld om de waterhagedis. Hun leefgebied met moeras en kleine struiken ging bijna compleet in vlammen op. 

Blue Mountains-waterhagedis Blue Mountains-waterhagedis

Smalvoetbuidelmuis

Tot de verbazing en vreugde van de experts heeft de bedreigde Kangaroo Island-smalvoetbuidelmuis de branden overleefd. In januari werd gevreesd van niet. Hun leefgebied, Kangaroo Island, ging bijna volledig in vlammen op. Er is nog steeds een groot risico op de uitsterving van deze buidelmuissoort. 

Kangaroo Island-smalvoetbuidelmuis Kangaroo Island-smalvoetbuidelmuis

Smoky mouse

De bekendste getroffen diersoort is de koala, maar ook onbekende dieren als de pseudomys fumeus, in Australië de smoky mouse genoemd, zijn getroffen. Hun toestand is van kwetsbaar naar bedreigd veranderd door hun gekrompen leefomgeving. Zoals de naam aangeeft, gaat het om een grijze muis met een donkergrijze rug en vale rookgrijze buik. 

Smoky Mouse Smoky Mouse

De gigantisch gravende kikker 

Amfibieën en vissen zijn ook meegenomen in de lijst. De gigantisch gravende kikker is met zijn gemiddelde 10 centimeter de grootste kikker van de Australische staat Victoria, maar sinds de bosbranden is hun leefgebied gekrompen. Dit maakt de kikker kwetsbaar.

Gigantisch gravende kikker Gigantisch gravende kikker

Sommige zoetwatervissoorten zijn opgenomen in de lijst omdat ze stroomafwaarts van de verbrande gebieden leven. Met zware regenval stromen er grote hoeveelheden as en sediment  van bijvoorbeeld klei of zand, hun leefgebied in waardoor veel vissen zullen sterven. De prioriteitenlijst bevat ook onbekende dieren, zoals de vleermuis met goudkleurige punten aan de haren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen halen 246.000 euro op voor dieren Australië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore