Presidentschap VS

Sanders wint Democratische voorverkiezingen New Hampshire

12 februari 2020 03:38 Aangepast: 12 februari 2020 08:43
Bernie Sanders na zijn overwinning in New Hampshire.

De eerste uitslagen van de voorverkiezingen in de Amerikaanse presidentsrace in de staat New Hampshire wijzen op een overwinning voor senator Bernie Sanders.

Achter Sanders deden Pete Buttigieg en senator Amy Klobuchar het ook goed. Senator Elizabeth Warren en voormalig vicepresident Joe Biden bleven ver achter.

Warren en Biden op achterstand

Met bijna alle stemmen geteld staat winst van Sanders vast. Hij kreeg 26,0 procent van de stemmen. Buttigieg, die de winnaar was van de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa, kon rekenen op 24,4 procent van de stemmen. Klobuchar komt uit op 19,8 procent. Warren en Biden volgen met respectievelijk 9,4 en 8,4 procent op grote achterstand.

De winst van Sanders wijst erop dat de Democratische partij een verschuiving naar links maakt, zegt correspondent Erik Mouthaan. "Sanders kan nu met recht zeggen dat hij koploper is."

Verrassende ster: Klobuchar

Buttigieg moest stemmen van gematigde kiezers afstaan aan Amy Klobuchar. Volgens Mouthaan was zij de verrassende ster van de avond in New Hampshire. "Niemand had kunnen voorspellen dat zij de vrouw zou zijn met de grootste kans op het presidentschap, maar ze streeft de linkse Elizabeth Warren enorm voorbij."

Bij haar speech liet Klobuchar zich omringen door vrouwen en riep ze vrouwelijke kiezers op om zich achter haar kandidatuur te scharen. 

'Ik denk dat de tijd van Joe Biden voorbij is'

In de voorverkiezingen van New Hampshire komt voormalig vicepresident Joe Biden niet verder dan een vijfde plek.

Biden beleefde een "een enorme afgang", zegt Mouthaan. "Hij zet nu alles op de staat South Carolina. Daar woont een meer diverse bevolking en Biden rekent op de steun van zwarte Amerikanen. Die vormen een enorm belangrijk blok van de Democratische kiezers."

Toon is gezet 

De eerste twee staten, Iowa en New Hampshire, zetten traditioneel de toon voor de voorverkiezingen. "Maar ze hebben maar weinig gedelegeerden te verdelen. Daar gaat het uiteindelijk om in de strijd om de nominatie."

Een onzekere factor voor de Democraten is Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York. Die kandidaat sluit in maart pas aan in de strijd. "Hij kan nog alles op zijn kop gooien. In landelijke peilingen staat hij op de derde of vierde plaats."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump geeft Democratische uitdagers een bijnaam – maar waarom?

Zakenman Andrew Yang stapte vannacht uit de race om de kandidatuur. Een teleurgestelde Yang liet na de eerste exitpolls van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire aan zijn medewerkers weten dat eerste uitkomsten "niet het resultaat zijn waar we zo hard voor hebben gevochten".

Voorvechter basisinkomen

De 45-jarige Yang, die geen politieke achtergrond heeft, had in de afgelopen weken verrast door langer in de race te blijven dan meer ervaren politici en door op te vallen bij debatten. De zoon van Taiwanese migranten wilde een basisinkomen van 1000 dollar per maand voor iedere volwassen Amerikaan.

Ook senator Michael Bennet staakte zijn campagne voor de nominatie van de Democraten. De 55-jarige senator uit Colorado maakte dat kort na de exitpolls bekend.

Amsterdamse Jacob helpt Bernie Sanders met zijn campagne in de VS

De voorverkiezingen in de Verenigde Staten zijn in volle gang. De Amsterdamse Jacob (36) zit er middenin. Hij helpt als vrijwilliger mee aan de campagne van de Democraat Bernie Sanders.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piepjonge Buttigieg en stokoude Sanders: wat zijn hun kansen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore