Totaal 174 besmettingen

Opnieuw 39 gevallen coronavirus op cruiseschip bij Japan

12 februari 2020 02:31 Aangepast: 12 februari 2020 03:51
Familieleden van passagiers zwaaien in de richting van de Princess Diamond.

Op het cruiseschip Diamond Princess, dat voor de kust van Japan ligt, zijn opnieuw 39 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Daarmee is het totaal aantal besmettingen met het virus op het schip gestegen tot 174, meldt de Japanse minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato.

"Van de 53 nieuwe testresultaten waren er 39 positief", zei de minister. "Van vier personen is de situatie ernstig." Onder de nieuwe gevallen bevindt zich volgens de minister ook een quarantaine-medewerker.

Tot 19 februari in quarantaine

De Diamond Princess heeft ongeveer 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. De reizigers zitten sinds 3 februari vast, nadat bij een reiziger die in Hongkong van boord was gegaan het longvirus was vastgesteld. De verwachting is dat de opvarenden op het cruiseschip nog tot 19 februari in quarantaine blijven.

Zo gaan huisartsen testen op het coronavirus

Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen. Het gaat om een uitbreiding van de standaard grieptest.

Een 71-jarige Nederlander aan boord, zei gisteren tegen RTL Nieuws dat hij zich steeds meer zorgen begint te maken. "Zijn ze nog in staat om mensen die geen symptomen hebben de 19de van boord te laten gaan? Dat is onze zorg", zegt hij. 

'Zorgen om personeel'

De Nederlander loopt vooral veel rondjes in zijn kamer om in beweging te blijven. De man zegt redelijk goed te zitten in zijn hut, maar hij maakt zich wel zorgen om de crew van het schip. Volgens hem zijn de meeste nieuwe zieken personeel. "Er staan nu 100 auto's buiten op de kade om mensen af te voeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus heeft nu officiële naam: Covid-19

Dodental China

Gisteren werd bekend dat het dodental als gevolg van het coronavirus op 1113 staat. Het aantal besmettingen steeg volgens de officiële cijfers van de Chinese gezondheidscommissie naar ruim 44.000.

In de provincie Hubei, waar de uitbraak begon, vielen 94 nieuwe slachtoffers, waarvan 72 in de hoofdstad Wuhan. In totaal werden gisteren in China 2015 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat was het laagste aantal sinds 30 januari van dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pim Pam Pet, Netflix en diepzinnige gesprekken: Toon en Marjon na 11 dagen uit quarantaine

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore