Ga naar de inhoud
Bevolkingsgroei

Explosieve groei wereldsteden: deze plaatsen groeien het hardst

Caïro, de hoofdstad van Egypte. Het land heeft nu 100 miljoen inwoners. Beeld © AFP

De wereldbevolking groeit rap. Begin deze eeuw waren we met zes miljard mensen, in het jaar 2100 zijn het er ruim elf miljard. Bekijk hier welke steden het grootste zijn en welke het hardste groeien.

Door vergrijzing zal op delen van de aarde de bevolking slinken, maar daar staat explosieve groei elders op de wereld tegenover. Vooral in Afrika groeit de bevolking snel.

Megasteden in Afrika

Veel mensen trekken van het platteland naar de stad om werk te zoeken. Woonden in 2010 nog 10,8 miljoen mensen in de Nigeriaanse stad Abuja, volgens ramingen zijn dat er in 2030 24,2 miljoen: een groei van 125 procent. Het stijgingspercentage voor de hoofdstad van Angola, Luanda, ligt nog hoger (131 procent). Daar stijgt het inwonertal in tien jaar naar 10,4 miljoen.

Ook in Aziatische landen, zoals China, India, en Bangladesh, zien we steden die snel groeien. De Japanse hoofdstad Tokio (inclusief voorsteden) krijgt er nauwelijks mensen bij, maar blijft de grootste. 

De 100 grootste steden ter wereld (met groeipercentage)

15 steden hebben in 2030 meer inwoners dan heel Nederland 

 1. Tokio
 2. Delhi
 3. Shanghai
 4. Mumbai
 5. Peking
 6. Dhaka
 7. Karachi
 8. Caïro
 9. Lagos
 10. Mexico Stad
 11. Sao Paolo
 12. Osaka
 13. Kinshasa
 14. New York 
 15. Calcutta

Nederland telt in 2030 18,5 miljoen inwoners (prognose CBS)

Grootste stad van Afrika

Op dit moment is Caïro met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. De stad barst uit zijn voegen. Daarom heeft de regering besloten een nieuwe hoofdstad te bouwen. 

Caïro groeit razendsnel: 'Als God het wil, krijg je tien kinderen'

02:14
Egypte heeft nu officieel 100 miljoen inwoners. Vooral in hoofdstad Caïro is het druk. Zo druk dat de overheid heeft besloten een nieuwe hoofdstad te bouwen.

Door de grens van 100 miljoen

Egypte is een van de snelstgroeiende landen. Het Afrikaanse land telt nu officieel 100 miljoen inwoners. Een mijlpaal, al leidt het grote bevolkingsaantal tot problemen. Het onderwijs en de zorg kunnen de aantallen nauwelijks aan. De regering noemde de snelgroeiende bevolking al een 'catastrofe'. De regering vreest instabiliteit.

De VN denkt dat het bevolkingsaantal van Egypte aan het eind van de eeuw meer dan verdubbeld is. Daarmee haalt Egypte de top 10 van landen met de grootste bevolking.

Niger: plus 581 procent

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het om een inschatting gaat. Het eind van deze eeuw is nog ver weg, maar een trend is zichtbaar. De snelste groeiers zijn allemaal Afrikaanse landen. Niger stijgt in de ramingen zelfs met 581 procent, van 24 naar 165 miljoen inwoners. Door verbeterde gezondheidszorg en schoon water blijven mensen langer leven en daalt de kindersterfte. Ook migratie speelt een rol. 

Landen met de grootste populatie (met groeipercentage)

Klik op de jaartallen of zoek op land