'Vaccin over 18 maanden'

Coronavirus heeft nu officiële naam: Covid-19

11 februari 2020 16:23 Aangepast: 11 februari 2020 17:37
Een patiënt die lijdt aan het virus wordt vervoerd in Wuhan. Beeld © AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het coronavirus een officiële naam gegeven: Covid-19. De baas van de WHO laat ook weten dat het eerste vaccin tegen het virus over achttien maanden gereed kan zijn.

Het virus stond tot dusver bekend als 2019-nCoV, en werd soms ook het Wuhan-virus genoemd. Dat is de stad in China waar het virus voor het eerst de kop opstak. De 'co' in de nieuwe naam staat voor corona, de 'vi' voor virus en de 'd' voor disease, het Engelse woord voor ziekte.

Aantal criteria

De naam moest voldoen aan een aantal criteria. De WHO zegt dat een omschrijving is gezocht die niet verwijst naar een geografische locatie, een dier, persoon of groep mensen en die ook makkelijk uit te spreken is.

Mondkapjes en desinfecterende gel: beurzen alert op coronavirus

Een boks in plaats van een hand. Op de elektronicabeurs in Amsterdam is het deze week heel normaal. En dat komt allemaal door het coronavirus. Om verspreiding te voorkomen moeten bezoekers lichamelijk contract zo veel mogelijk vermijden.

De WHO houdt een conferentie in Genève over de bestrijding van het virus, dat inmiddels al 25 landen heeft bereikt. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus toonde zich optimistisch dat er een 'reële kans' is dat verspreiding van het virus een halt kan worden toegeroepen.

Waarschuwing

Tedros riep de internationale gemeenschap op eensgezind op te treden tegen het nieuwe coronavirus, om erger te voorkomen. "Als we dat niet doen, kan dat leiden tot veel meer besmettingen en veel hogere kosten", waarschuwde de topman.

Er zijn inmiddels ruim 42.000 besmettingen en meer dan 1017 sterfgevallen vastgesteld in China. Buiten dat land gaat het volgens de WHO om 393 ziektegevallen, onder wie 135 mensen die positief zijn getest aan boord van een cruiseschip voor de kust van Japan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thailand weigert passagiers Westerdam van boord te laten om corona-angst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore