Ga naar de inhoud
Buitenland

WO II-veteraan (104) krijgt tienduizenden valentijnskaarten van over de hele wereld

Bill White. Beeld © Fox 40

Een hoogbejaarde Amerikaanse oorlogsveteraan heeft tienduizenden valentijnskaarten gekregen. De 104-jarige Bill White heeft de grote berg post te danken aan een actie op sociale media.

Daar riep een andere bewoner van zijn verzorgingstehuis in Stockton (Californië) mensen op in de pen te klimmen voor 'Major Bill'. Nu hij met pensioen is, heeft White een hobby gevonden: scrapbooken. Hij maakt plakboeken van alles wat hij heeft meegemaakt, en nog meemaakt.

De plakboeken zijn allemaal netjes gesorteerd op jaar. Voor het plakboek in 2020 heeft hij een speciale missie. Hij wil dit jaar valentijnskaarten van over de hele wereld verzamelen.

De actie blijkt veel succesvoller dan gehoopt. Het doel was om honderd valentijnskaarten te regelen voor White, maar de teller zou inmiddels al op 70.000 kaarten en brieven staan. Die komen zowel uit de Verenigde Staten als uit het buitenland.

"Dit is gewoon te fantastisch", glunderde White, die was omringd door stapels poststukken. De familie van de veteraan, die gewond raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, moest vrijwilligers optrommelen om de enorme hoeveelheid post te verwerken.

WO
Lees ook:
WO II-veteraan (104) wil graag valentijnskaarten van over de hele wereld

Eén van de schrijvers heet Jane en vertelde dat haar overleden grootvader ook heeft gevochten in WO II. Hij zou dit jaar 100 zijn geworden. "Ik mis hem heel erg", schreef de vrouw. "Door u een kaart te sturen, heb ik het gevoel dat ik mijn opa een kaart stuur."

Bill White diende 30 jaar bij de Marines, de Amerikaanse mariniers. Tijdens zijn carrière verzamelde hij talloze medailles, waaronder een Purple Heart. Dat is een medaille voor militairen die gewond raken of gedood worden in dienst van het leger.

Veteraan (104) krijgt 70.000 valentijnskaarten

01:46
Veteraan William White (104) woont in een woongroep voor begeleid wonen. Omdat had hij nog nooit een valentijnskaart heeft gekregen, deed een van zijn medebewoners online een oproep: stuur William een kaart. Dat werden er iets meer dan gedacht.