Monsterlijk uiterlijk

Nieuwe tyrannosaurus ontdekt in Canada, de 'reaper of death'

11 februari 2020 12:01 Aangepast: 11 februari 2020 15:20
Een illustratie van de nieuwe tyrannosaurus Beeld © ANP

Onderzoekers hebben een nieuw soort tyrannosaurus ontdekt die ouder is dan de bekende en machtige tyrannosaurus rex.

Het gaat om de 'thanatotheristes degrootorum'. 'Thanatos' is de Griekse god van de dood en 'theristes' is Grieks voor maaier. Daarom heeft de nieuwe dinosaurus ook wel de bijnaam 'reaper of death'. De botresten van de dinosaurus werden in 2010 door een Canadees echtpaar ontdekt aan de oever van een rivier in Alberta.

Monsterlijk uiterlijk

Het gaat om een imposant dier met een hoogte van 2,4 meter en gekartelde tanden als steakmessen van 7 centimeter lang. Van snuit tot het puntje van zijn staart was de dinosaurus 8 meter lang. In vergelijking: het gaat hier om de lengte van vier kingsize matrassen achter elkaar.

Net als andere tyrannosaurus-soorten had de reaper of death vreemde 'hobbels' op zijn schedel. Hierdoor kreeg hij een monsterlijk uiterlijk.

De reaper of death had tanden als steakmessen. De reaper of death had tanden als steakmessen.

De reaper wordt ook wel het neefje van de T-rex genoemd. De nieuwe soort was kleiner dan de T-rex, die ongeveer 12 miljoen jaar later leefde.

Het onderzoek toont aan dat niet alle tyrannosaurussen gigantische vleeseters zoals de T-rex waren. Er zouden veel subgroepen zijn met ieder een eigen terrein, jachtstijl en lichaamstype. Met deze ontdekking hopen onderzoekers in kaart te kunnen brengen hoe de T-rex het machtigste roofdier werd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

170 miljoen jaar oude pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt

Het is onbekend waarom deze tyrannosaurussen zulke verschillende lichaamstypen en hoofdvormen hadden. Onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de verschillen in voedsel.

Uiterlijke verschillen

Deze verschillen schetsen een groter thema in het onderzoek: verschillende groepen tyrannosaurussen behoren in verschillende tijden en op verschillende plaatsen. De dinosaurussen bleven namelijk niet altijd samen.

De kenmerken van tyrannosaurussen verschillen per regio. De lichtgebouwde familieleden, zoals de albertosaurus, hadden de neiging om verder naar het noorden te wonen. Terwijl de oudere soorten met kortere, buldogachtige snuiten meer in het zuiden verbleven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vreemde trend: baasjes scheren hun kat als dinosaurus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore