Ga naar de inhoud
91 Nederlanders

Thailand weigert passagiers Westerdam van boord te laten om corona-angst

De Westerdam (archieffoto). Beeld © EPA

Slecht nieuws voor de passagiers van het cruiseschip de Westerdam: Thailand weigert ze van boord te laten in Bangkok, uit angst voor het coronavirus. Op het schip zitten 91 Nederlanders.

Gisteren werd bekend dat het schip, na dagen ronddobberen op de Oost-Chinese Zee, toch mocht aanleggen in Thailand. Dat gebeurde nadat zeker was geworden dat geen van de passagiers besmet is.

Trieste
Lees ook:
Trieste mijlpaal: meer dan 1000 doden door coronavirus

Het schip heeft 1455 passagiers en 802 bemanningsleden aan boord, onder wie 91 Nederlanders. Uit vrees voor het coronavirus mocht het schip van de Holland-Amerika Lijn eerder al niet aanmeren in Japan.

Niet van boord

Vannacht maakte het Thaise ministerie van gezondheid bekend dat passagiers van het cruiseschip de toegang wordt geweigerd. De Thai doen dat vanwege zorgen over het coronavirus.

"Ik heb orders gegevens: geen toestemming voor passagiers om van boord te gaan", schreef de Thaise minister van Volksgezondheid op Facebook. De Westerdam is begin deze maand in Hongkong geweest. Er werd van één opvarende vermoed dat die besmet was, maar niemand hoefde in quarantaine.

Diamond Princess

Door het voorbeeld van de Diamond Princess zijn veel landen huiverig geworden voor cruiseschepen. De opvarenden van dat schip, dat bij Japan ligt, zitten in quarantaine. Daar hebben zeker 130 mensen het virus.

Aan boord van dat schip zijn vijf Nederlanders. Zij moeten twee weken in quarantaine blijven. Inmiddels is het coronavirus bij zeker 135 mensen aan boord vastgesteld.

Nederlander (71) laat quarantaine op cruiseschip zien

02:51
Afgelopen vrijdag maakte een Nederlander aan boord van de Diamond Princess deze beelden.

Vandaag bleek dat het dodental door het coronavirus wereldwijd is gestegen tot meer dan 1000. In China werden gisteren 108 nieuwe doden gemeld, meer dan 42.000 mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus.