Ga naar de inhoud
Vooral in China

Trieste mijlpaal: meer dan 1000 doden door coronavirus

Mensen in beschermende kleding bij de Diamond Princess. Beeld © EPA

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd zeker 1018 levens gekost. In China werden gisteren 108 nieuwe gevallen van het virus gemeld, de meeste in de provincie Hubei.

In Hubei ligt de stad Wuhan, waar het virus het eerst gevonden werd. De provincie heeft ook de meeste doden te betreuren. In heel China werden alleen gisteren al 108 nieuwe doden door het coronavirus gemeld, waarmee het totaal op 1016 komt. Daar komen nog twee doden buiten China bij.

Zo gaan huisartsen testen op het coronavirus

01:08
Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen.

In heel China zijn ruim 42.000 mensen besmet geraakt met het virus, bijna 32.000 van hen komen uit Hubei. Er is ook nog sprake van 16.687 'verdachte gevallen'.

Meer zieken op cruise

Op het cruiseschip Diamond Princess is de ziekte bij zeker 135 mensen vastgesteld. Het schip blijft voorlopig in quarantaine in Japan.

Een 71-jarige Nederlander die aan boord van het schip is, vertelde gisteren dat er 100 auto's aan de kade klaar stonden om zieken af te voeren. De nieuwe ziektegevallen zouden vooral onder het personeel zijn.

Nederlander (71) laat quarantaine op cruiseschip zien

02:51
Afgelopen vrijdag maakte de Nederlander deze beelden op de Diamond Princess.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 168 laboratoria wereldwijd op het virus kunnen testen. De WHO is bezorgd over het virus, vooral door besmettingen buiten China.

Na
Lees ook:
Na dagen dobberen mag Nederlands cruiseschip aanmeren in een Thaise haven

"Dit kan de vonk zijn die het virus laat uitgroeien tot een groter vuur", zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Een team van de gezondheidsorganisatie is in China om het virus verder te onderzoeken.