Ga naar de inhoud
Dierbaren weer zien

'Dood uitstellen' door virtual reality: goed idee of niet?

Beeld © Munhwa Broadcasting Corporation

Dankzij de virtualrealitybril kunnen nabestaanden hun geliefden nog één keer in de ogen kijken. Een Zuid-Koreaanse moeder kon dankzij deze techniek haar overleden dochter na drie jaar weer zien. Rouwdeskundigen twijfelen over het effect van de bril op het rouwproces.

Het 7-jarige meisje Nayeon overleed in 2016 aan een zeldzame ziekte. Voor de verjaardag van het meisje werd ze dit jaar 'tot leven gebracht'.

De moeder van Nayeon kreeg een virtualrealitybril op en deed speciale handschoenen aan waardoor ze haar dochter weer kon zien en aanraken. Op deze manier kon de moeder met haar dochter taart eten en haar instoppen voor het slapen.

Gevaar

Rouwdeskundige Tineke Rodenburg vindt het een mooie uitvinding: "Ik begrijp heel goed dat mensen het rouwproces willen uitstellen door iemand op deze manier levend te houden." Tegelijkertijd zit daar volgens haar ook het gevaar in: "Wanneer houdt het op? Er komt een moment dat je moet beseffen dat je kind er niet meer is."

Moeder
Lees ook:
Moeder ziet overleden kind weer in virtual reality

Rodenburg denkt daarom dat de bril alleen geschikt is voor mensen die stevig in hun schoenen staan. "Mensen moeten beseffen dat het niet de realiteit is wat ze zien." 

Technische middelen nodig

De moeder van Nayeon gaf na het zien van haar dochter aan dat haar droom was uitgekomen. "Ik voel me beter als ik weet dat ik haar weer kan ontmoeten, dan hoef ik haar niet steeds te missen", zei ze na afloop.

Rouwdeskundige en klinisch psycholoog Manu Keirse vindt dat we in een samenleving leven waarin we voor van alles technische middelen hebben. "Als je als nabestaande te veel focus legt op die bril, heb je kans dat je te afhankelijk wordt van de momenten waarop je jouw dierbare weer kunt zien."

"Ik denk dat we meer moet leren om uit onszelf herinneringen levend te houden van een persoon. Dan ben je niet afhankelijk van een bril en zijn de dierbaren altijd bij je."

De trap af horen lopen

Keirse denkt dat je als nabestaande nog altijd verbonden bent met je overleden dierbaren. Die verbondenheid is dan ook erg belangrijk voor het rouwproces. "Ik hoor vaak van mijn cliënten dat ze hun geliefden nog zien zitten. Ze horen hen de trap af lopen of ze zien ze staan op de oprijlaan", zegt Keirse.

Rouwen
Lees ook:
Rouwen jongeren anders dan ouderen? 'Het past niet in onze perfecte levens'

Volgens Keirse heb je dus eigenlijk geen bril nodig om in contact te zijn met je dierbaren. "Ik probeer nabestaanden altijd te adviseren om herinneringen en foto's te bewaren. Zo houd je de herinnering zelf levend."

Realiteit vermijden

"Als iemand komt te overlijden is het lichaam weg, maar die persoon leeft nog steeds voort in de gedachten van de nabestaanden. Als nabestaanden daar moeite mee hebben kan de virtualrealitybril hen helpen", zegt Keirse. 

Rodenburg denkt dat er wel goede begeleiding nodig is bij het gebruik van de bril. "Mensen die ontzettend verdrietig zijn hebben de neiging om alles te aan te nemen wat hen kan helpen. Toch kunnen ze uiteindelijk niet de realiteit vermijden en kunnen ze niet naar die bril blijven grijpen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van