Ga naar de inhoud
130 mensen ziek

Veel nieuwe besmettingen coronacruise: '100 auto's staan klaar om mensen af te voeren'

Passagiers van het cruiseschip scheppen een luchtje. Beeld © AFP

Op het cruiseschip dat voor de kust van Japan ligt, zijn opnieuw zestig besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn nu 130 passagiers ziek. Een Nederlander aan boord ziet de situatie steeds zorgelijker worden.

Op de Diamond Princess zaten 3700 mensen, onder wie vijf Nederlanders. De zieken zijn naar ziekenhuizen in Japan gebracht, de anderen zitten nog negen dagen in quarantaine op het schip in een poging verdere verspreiding te voorkomen.

Paniek
Lees ook:
Paniek door corona: cruiseschepen mogen nergens meer heen

Een 71-jarige Nederlander aan boord, die anoniem wil blijven, vraagt zich af of het na die negen dagen voorbij is. "Zijn ze nog in staat om mensen die geen symptomen hebben de 19de van boord te laten gaan? Dat is onze zorg", zegt hij tegen RTL Nieuws. De man zit met zijn vrouw vast sinds begin vorige week het coronavirus op het schip werd aangetroffen.

Hij loopt vooral veel rondjes in zijn kamer om in beweging te blijven. De man zegt redelijk goed te zitten in zijn hut, maar hij maakt zich wel zorgen om de crew van het schip. Volgens hem zijn de meeste nieuwe zieken personeel. "Er staan nu 100 auto's buiten op de kade om mensen af te voeren."

Nederlander (71) laat quarantaine op cruiseschip Japan zien

02:51
Op de Diamond Princess zitten vijf Nederlanders. Een van hen laat zien hoe de quarantaine op het schip eruitziet.

Halve maatregelen

Hij verbaast zich er vooral over dat het eten nog steeds in de keuken wordt klaargemaakt door personeel dat, weliswaar met mondkapjes op, dicht op elkaar werkt. Volgens hem moeten ze in isolatie, in plaats van passagiers bedienen. "Er hoestte gisteren iemand die mijn maaltijd kwam brengen. Ik heb het eten niet gegeten", zegt hij.

Volgens hem zou je net als in een vliegtuig voorverpakt eten moeten krijgen, dat buiten het schip verpakt is. "De crew moet ook beschermd worden", zegt hij. "We zijn niet in paniek, maar voor ons gevoel worden er maar halve maatregelen getroffen."

Spannende dag

Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 40.000 mensen besmet met het virus. 910 mensen zijn eraan overleden, van wie meer dan 100 gisteren. Vandaag is een spannende dag voor de gezondheidsdiensten in China, omdat de viering van het Chinees Nieuwjaar voorbij is en iedereen weer aan het werk moet. De vraag is nu of dat zorgt voor een nieuwe piek in het aantal besmettingen.

Airbnb heeft vanwege het virus alle boekingen in de Chinese hoofdstad Peking tot en met 29 februari opgeschort. Gedupeerde reizigers krijgen hun geld terug.