Ga naar de inhoud
40.000 besmettingen

910 doden door coronavirus, Chinezen weer aan het werk

Enkele inwoners in de straten van Wuhan na de uitbraak van het coronavirus Beeld © EPA

Gisteren zijn opnieuw meer dan 100 mensen overleden aan de gevolgen van het dodelijke coronavirus. Daarmee staat het dodental inmiddels op 910. In China is de vakantie vandaag voorbij en moeten mensen ondanks de uitbraak weer gewoon aan het werk.

Het aantal besmettingen is volgens de officiële cijfers van de Chinese gezondheidscommissie gestegen naar bijna 40.000. Het aantal besmette personen in de Chinese provincie Hubei steeg met 2.500 naar 29.631. Het virus brak uit in Wuhan, een stad in de provincie Hubei.

Vlucht
Lees ook:
Vlucht met zes evacués uit China geland op vliegbasis Eindhoven

Vrijwel alle doden vielen in China. 908 mensen kwamen er door het virus om het leven. In Hongkong kwam één persoon om het leven en ook op de Filipijnen overleed één patiënt aan de gevolgen van het virus.

Einde van verlengde vakantie

Hoewel het aantal besmettingen nog altijd stijgt, leek het virus de afgelopen dagen meer onder controle. Volgens de Engelse krant The Guardian is het einde van de nationale vakantie een cruciaal moment.

De viering van het Chinees Nieuwjaar werd met tien dagen verlengd om verdere uitbraak van het virus te voorkomen. Vanaf vandaag moeten de Chinezen toch weer gewoon aan het werk.

"Als er opnieuw een forse stijging van het aantal besmettingen komt nu Chinezen weer aan het werk gaan, weten we dat we in de problemen zitten en opnieuw maatregelen moeten nemen", vertelde Ian Lipkin, directeur van een universitair infectiecentrum gisteren tijdens een persconferentie.

Officiële cijfers

Ook epidemioloog Joseph Eisenberg zegt in The Guardian dat het nog onduidelijk is of het aantal besmettingen verder op zal lopen. "We weten aan de hand van deze officiële cijfers natuurlijk niet hoeveel mensen besmet zijn zonder dat zij het zelf weten."

Mondkapjesfabriek Turkije draait overuren

02:01
Vanwege de uitbraak van het coronavirus groeit de vraag naar mondkapjes explosief. Niet alleen in China, maar ook ver daarbuiten. In Turkije draaien de fabrieken dag en nacht.

WHO naar China

Een onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gisteren naar China vertrokken. Het team gaat onderzoek doen naar de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur van de WHO, op Twitter. In een andere tweet zegt hij zich zorgen te maken over de verspreiding van het virus naar andere landen. "Wellicht zien we slechts het topje van de ijsberg."

Passagiers cruiseschip

De ruim 2600 passagiers die in de haven van het Japanse Yokohama vastzitten op het cruiseschip de Diamond Princess krijgen het aankoopbedrag van hun cruise terug. Dat heeft een woordvoerder aan CNN laten weten.

Eerder vertelde een 71-jarige Nederlander aan RTL Nieuws hoe het er aan boord van het cruiseschip aan toe gaat. Tientallen mensen zijn op het schip besmet geraakt, waardoor niemand van boord mag.

Minister
Lees ook:
Minister Bruins: discriminatie om coronavirus onacceptabel