Ga naar de inhoud
Oorlog Syrië

Mohammed (11) over oorlog in Syrië: 'Ik wil een toverstaf om bombardementen te stoppen'

Mohammed (11) in vluchtelingenkamp. 'Had ik maar een toverstaf'

Mohammed is pas 11 jaar en leeft een groot deel van zijn leven in oorlog. Hij komt uit de Syrische provincie Idlib, waar nog altijd hard wordt gevochten.

Het moet de genadeklap worden voor de laatste rebellen in Syrië. En dus voert het leger van president Assad – gesteund door de Russische luchtmacht – nietsontziende bombardementen uit. Het gebeurt allemaal in de provincie Idlib.

Daar hebben rebellengroepen nog wat gebied in handen. Gebied waar ook burgers wonen. Honderdduizenden zijn er al op de vlucht geslagen: opa’s en oma’s, papa’s en mama’s en kinderen, onder wie Mohammed.   

Bombardementen stoppen

Hij draagt kaplaarzen en een joggingpak van Spiderman. Mohammed is 11 jaar en loopt met z’n handen in z’n zakken door plassen water en de modder in een vluchtelingenkamp. Spiderman is zijn held en zelf wil hij ook magische krachten hebben. Mohammed: ''Als ik een toverstaf had, zou ik alle viezigheid en narigheid in dit vluchtelingenkamp wegtoveren. Ook zou ik de bombardementen op ons laten stoppen en de oorlog''.

Mohammed kent bijna alleen maar oorlog. In Syrië duurt die nu al 9 jaar. En president Assad is aan de winnende hand. Hij heeft het land bijna weer helemaal in handen. Alleen in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië, zijn rebellen in nog wat steden en dorpen de baas. Als het aan Assad ligt, is dat ook snel ten einde.

Hoe Assad de oorlog in Syrië won

04:15
Hoe Assad de oorlog in Syrië won

Genadeklap

Sinds eind vorig jaar rukt het Syrische leger met steun van Rusland op in Idlib. Met gevechten op de grond, beschietingen met artillerie en luchtbombardementen.

Vooral die bombardementen zijn nietsontziend. Assad wil er de genadeklap mee uitdelen. Zijn leger doodt extremistische moslimrebellen, maar ook burgers en aan de grens zelfs Turkse militairen. Als vergelding bestookt Turkije met artillerie het leger van Assad. Ook daarbij komen militairen om het leven. Kortom, in Idlib wordt het er niet veiliger op en dus slaan burgers massaal op de vlucht.

Vluchtelingenkaravaan

Volgens de Verenigde Naties zoeken honderdduizenden Syriërs uit de provincie Idlib een veilig heenkomen. Ze richten in de buurt van de Turkse grens zelf tentenkampen op en daar zijn geen voorzieningen.

Mohammed overleeft er in een tentje, samen met z’n oma en broertjes en zusjes. Het is er hartje winter en koud. Had Mohammed maar een toverstaf.