813 bevestigde doden

Meer doden door coronavirus dan bij SARS-uitbraak, aantal besmettingen stabiliseert

08 februari 2020 19:54 Aangepast: 09 februari 2020 08:33
De Chinese autoriteiten doen er alles aan om verdere verspreiding te voorkomen. Beeld © AFP

Het nieuwe coronavirus dat in China is uitgebroken, heeft inmiddels meer mensen het leven gekost dan het SARS-virus in 2002 en 2003. In totaal heeft het coronavirus nu 813 mensen het leven gekost. Op één persoon na vielen alle doden in China.

Veruit de meeste mensen bezweken aan het virus in de Chinese provincie Hubei. Het dodental staat er op 780, het aantal bevestigde besmettingen op 27.100. Wereldwijd leiden 37.555 mensen aan de ziekte.

Aan de gevolgen van SARS stierven destijds wereldwijd 774 mensen. Zij kwamen uit 26 landen. Bijna de helft van de mensen die aan SARS bezweken, kwam uit China.

Aantal besmettingen stabiliseert

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal nieuwe besmettingen in China aan het stabiliseren. De organisatie noemt dit nieuws 'positief'. Maar het is volgens de WHO nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de verdere ontwikkeling van het virus, en hoe die zich zal verspreiden. 

"Het aantal gerapporteerde gevallen is al vier dagen stabiel", zegt WHO-bestuurder Michael Ryan. "Dat is goed nieuws en zou een indicatie kunnen zijn van de effectiviteit van de voorzorgsmaatregelen."

Maatregelen

Zo hebben vliegtuigmaatschappijen hun vluchten van- en naar China geschrapt, worden mensen die zijn besmet of mogelijk zijn besmet in quarantaine gezet. 

Ook China zelf heeft verschillende maatregelen genomen om de ziekte in te dammen. Zo zijn verschillende steden helemaal of gedeeltelijk afgesloten, waardoor in totaal bijna 60 miljoen Chinezen geraakt worden.

Scholen blijven in bepaalde gebieden zeker tot 17 februari gesloten. Ook bedrijven, overheidsorganisaties en toeristische attracties moeten langer dicht blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf Britten besmet met coronavirus na verblijf in skioord Frankrijk

Effect

Hoe het virus zich verder ontwikkelt, vindt directeur Ryan moeilijk om te zeggen. Hij blijft naar eigen zeggen voorzichtig en waagt zich niet aan voorspellingen. De Chinese autoriteiten hebben de provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak, grotendeels van de buitenwereld afgesloten.

Tot nu toe zijn er nog geen Nederlandse besmettingen bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit diertje verspreidde mogelijk het coronavirus

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore