17.000 euro

Botswana veilt weer vergunningen voor jacht op olifanten

07 februari 2020 20:55 Aangepast: 07 februari 2020 21:10
Beeld © AFP

Voor het eerst sinds de afschaffing van het jachtverbod op olifanten worden in Botswana zeven 'jachtpakketten' geveild. Kopers krijgen een vergunning om tien olifanten dood te schieten in 'een gecontroleerd jachtgebied'.

Niet alle dieren mogen worden afgeschoten. Veel olifanten dragen een speciale halsband waarmee ze via gps gevolgd kunnen worden door rangers.

De huidige president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, schortte het jachtverbod vorig jaar op. Hij wees erop dat grote delen van de oogst verloren gaan door olifanten. Zijn voorganger Ian Khama introduceerde het verbod juist, in 2014.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jachtverbod olifanten mogelijk opgeheven: 'Ze veroorzaken ellende, elke dag weer'

Het land in het zuiden van Afrika heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Momenteel leven er meer dan 130.000 olifanten in Botswana, ongeveer één per achttien inwoners.

17.000 euro

Om mee te doen aan de veiling moeten potentiële kopers eerst 200.000 Botswaanse pula (bijna 17.000 euro) storten. Het jachtseizoen begint dit jaar in april.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccin op komst tegen dodelijke olifantenziekte

Olifanten bestormen safari-jeep

Angstige minuten voor de bezoekers van het Kruger Park in Zuid-Afrika. Op deze beelden uit februari 2019 is te zien dat een kudde olifanten de safarigangers bestormt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore