Het schubdier

Dit diertje verspreidde mogelijk het coronavirus

07 februari 2020 13:11 Aangepast: 07 februari 2020 13:36
Een schubdierachtige. Beeld © A. J. T. Johnsingh, WWF-India en NCF (via Wikipedia)

Lopende dennenappels, zo zien ze er van een afstandje een beetje uit. We hebben het over het schubdier. Vandaag is bekendgemaakt dat dit bijzondere beest mogelijk de bron is geweest van het coronavirus.

Dat melden Chinese onderzoekers. "De ontdekking dat dit dier een mogelijke bron is, is van groot belang voor het beheersen van het virus", aldus een verklaring van het Landbouwuniversiteit van Zuid-China die het onderzoek leidt.

De onderzoekers keken naar het genoom in de stam van het nieuwe coronavirus en vergeleken dat met het genoom dat in het schubdier werd gevonden. Er bleek een overeenkomst te zijn van 99 procent.

Illegaal verhandeld

Het schubdier is een zoogdier dat in China illegaal wordt verhandeld voor zijn schubben en voor zijn vlees. Ook worden de schubben van de dieren gebruikt om traditionele medicijnen van te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus raakt kinderen nauwelijks

Het beestje is bijzonder om te zien: het is het enige zoogdier met schubben. Deze schubben liggen als een soort dakpannen over het lichaam en bedekken een groot deel van het lijf. Ze eten onder andere mieren en termieten en worden daarom ook wel termieteneters genoemd.

Er zijn acht soorten schubdieren. Alle soorten zijn beschermd en mogen dus niet worden gevangen. Vier soorten worden bedreigd of ernstig bedreigd, de andere vier hebben de status 'kwetsbaar'.

Markt in Wuhan

Uiteindelijk zijn mensen op een markt waar allerlei dieren illegaal werden verhandeld in de Chinese stad Wuhan besmet geraakt met het coronavirus. Het is niet bekend of er op die markt ook schubdieren werden aangeboden. Mogelijk heeft het virus ook vleermuizen besmet en is het vervolgens op mensen overgedragen.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore