Coronavirus

Provincie Hubei opgeofferd om China te redden? 'Ik denk niet dat dat het geval is'

07 februari 2020 12:21 Aangepast: 07 februari 2020 15:06

Heel China is in de ban van het coronavirus. Vooral in de provincie Hubei is sprake van een rampscenario. Er wordt zelfs beweerd dat de provincie wordt opgeofferd om de rest van China te redden. "Ik geloof niet dat dat het geval is, ik heb veel respect voor de manier waarop de hulp hier wordt georganiseerd", zegt Internationale Rode Kruis-medewerker Jaap Timmer.

In de provincie waar het virus voor het eerst werd geïdentificeerd in december ligt het aantal doden nu op 618 (in heel China: 636). Meer dan 22.000 mensen zijn besmet. Toch is dit aantal in werkelijkheid veel hoger. Doordat niet alle coronapatienten medische hulp krijgen staan ze niet allemaal geregistreerd. 

Hubei opgeofferd

Om de uitbreiding van het virus tegen te gaan wordt Hubei opgeofferd en worden de grenzen gesloten, meldt persbureau Bloomberg. Het aantal virusgevallen groeit met duizenden per dag in Hubei, terwijl het aantal nieuwe infecties in de rest van China afloopt. In de provincie is 3,1 procent van de coronapatienten overleden, in de rest van China ligt dit percentage op 0,16 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagier draagt plastic tent in vliegtuig om coronavirus tegen te gaan

Medische voorzieningen worden uitgebreid in Hubei, maar dit is lang niet genoeg om iedereen te helpen. Mensen die goede medische zorg nodig hebben worden naar huis gestuurd. Mensen zouden wel acht uur in de rij staan om getest te worden of ze besmet zijn met het virus, meldt Bloomberg.

'Te milde symptomen' 

De grootmoeder van Zhang Yaru, bewoner van Hubei, werd eind januari uit het ziekenhuis gezet omdat haar symptomen 'te mild waren'. Kort daarna  raakte zij in coma en stierf zij zonder een diagnose te hebben gekregen van een arts. "Mijn grootvader vertoont dezelfde symptomen.  Al mijn familieleden zijn mogelijk geïnfecteerd, we zijn wanhopig", zegt Zhang tegen het persbureau. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese arts (34) die alarm sloeg over corona overleden

Jaap Timmer van het Rode Kruis is werkzaam in Peking en houdt goed contact met zijn collega's in Hubei. "Er is sprake van een ramp, maar ik heb veel respect voor de manier waarop de hulp hier is georganiseerd. Niet alle slachtoffers kunnen worden geholpen, maar er wordt alles aan gedaan." 

Leger ingezet

"De ziekenhuizen zijn overbelast. Minder ernstige gevallen worden daarom overgebracht naar hotels of stadions, die zijn speciaal ingericht om  mensen te helpen", zegt Timmer. "Er worden extra bedden neergezet, de medische staf van het leger wordt ingezet en mensen worden aangeraden om thuis te blijven." 

China bouwt ziekenhuis in 10 dagen vanwege coronavirus

In Wuhan, de plek waar waarschijnlijk het coronavirus vandaan komt, stampt China in recordtijd een nieuw ziekenhuis uit de grond.

Geen sprake van opoffering

Volgens Timmer is het dan ook een misvatting dat de provincie Hubei wordt opgeofferd om de rest van China te redden. "De situatie speelt niet alleen in Hubei. In heel China komt is tekort aan medische hulp. 

"Hubei is ook niet de enige provincie die is afgesloten. De publieke transport met alle omliggende provincies is afgesloten. Collega's van mijn echtgenote kunnen nog steeds de stad niet binnenkomen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander op cruise Japan: 'Elke passagier een thermometer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore