Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Whisky te koop

'De perfecte collectie' whisky wordt geveild: 3900 flessen onder de hamer

07 februari 2020 10:43 Aangepast: 07 februari 2020 12:47
De enorme verzameling bestaat uit 3900 flessen Beeld © Whisky Auctioneer

Whiskyliefhebbers opgelet: de grootste privéverzameling whisky ter wereld wordt vanaf vandaag geveild. De Amerikaanse zakenman Richard Gooding wist tijdens zijn leven 3900 flessen zeldzame Schotse whisky te bemachtigen. Zijn collectie wordt ook qua waarde en hoeveelheid 'De Perfecte Collectie' genoemd. De veiling ervan kan mogelijk wel tien miljoen euro opbrengen.

Tientallen jaren verzamelde Gooding de meest exclusieve whisky's. Vanuit Colorado reisde hij regelmatig met z'n privéjet naar Schotland om op veilingen of bij stokerijen te zoeken naar de speciale flessen. Ook vloog hij af en toe naar Ierland, of naar Japan. Van iedere unieke whiskey kocht hij er altijd twee: eentje voor in de verzameling en één om zelf op te drinken. 

Enkele van de flessen uit de collectie van Gooding Enkele van de flessen uit de collectie van Gooding

Mr. Gooding's Pub

De flessen werden thuis in Colorado bewaard. In zijn huis bouwde Gooding een speciale kamer die hij zijn eigen 'Pub' noemde. De Amerikaan wilde daar 'een perfectie collectie' whisky creëren. In 2014 overleed Gooding en nam zijn familie het beheer over de pub over, maar ze gingen niet door met het verzamelen van flessen.

Nu hebben ze besloten om de hele collectie te veilen en dat levert ze nu zeer waarschijnlijk een fortuin op. Want toen Gooding zijn whiskyverzameling opbouwde was whisky nog een stuk minder populair en kostten de flessen een stuk minder.  

De Whisky-kamer in het huis van Gooding De Whisky-kamer in het huis van Gooding

De duurste fles ooit? 

De zakenman heeft namelijk flessen bemachtigd, die nu enorm begeerd worden en daarmee heel waardevol zijn. Hij kocht jaren geleden in bij stokerijen als The Macallan. Daar kocht hij onder meer een Macallan 1926 Fine & Rare 60 Year Old. Een exemplaar van die fles brak in oktober het record van de duurste whiskyfles ooit. Tijdens een veiling werd er maar liefst 1,7 miljoen euro voor de fles neergelegd en nu gaat er opnieuw een Macallan uit de jaren twintig onder de hamer. 

Miniatuurvoorbeeld
Deze whiskyfles leverde eerder een vermogen op

Duurste whisky gaat voor 1,7 miljoen onder de hamer: 'Het is wat een gek ervoor geeft'

Een hele lange veiling

Het gaat wel even duren voordat alle 3900 flessen geveild zijn. De veiling, die in het Schotse Perth zal plaatsvinden, bestaat uit twee rondes. Whiskyliefhebbers kunnen in de eerste ronde vanaf vandaag tot 17 februari proberen om een item uit 'The Perfect Collection' te bemachtigen. Als dat nu niet lukt, is er van 10 tot 20 april altijd nog een tweede kans. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van