Ga naar de inhoud
Coronapaniek

Passagier draagt plastic tent in vliegtuig om coronavirus tegen te gaan

Rick Pescovitz nam zijn tent mee in het vliegtuig. Beeld © Rick Pescovitz

Nu het dodental en het aantal besmettingen ten gevolge van het coronovirus maar blijft oplopen, doen sommigen er alles aan om niet besmet te raken. De Amerikaanse Rick Pescovitz besloot zelfs om een tent mee te nemen in het vliegtuig.

Pescovitz heeft de tent tien jaar geleden zelf ontworpen. Hij noemde het een 'Under the weather pod' en het tentje was bedoeld om droog te blijven tijdens het kijken van voetbalwedstrijden van zijn kinderen als het regent. 

Dit
Lees ook:
Dit wilden jullie weten over het coronavirus – en dit zijn de antwoorden

Later werden de tentjes ook gebruikt om droog te blijven tijdens andere sportevenementen, zoals American Football in een open stadion, en ook onder vissers werd de tent populair.

'Anderen keken er niet van op'

Maar toen Pescovitz afgelopen weekend met het vliegtuig moest reizen, leek het hem dé oplossing om niet besmet te raken met het coronavirus. "De stewardess maakte de foto van hem", schrijft de broer van Pescovitz in een blog. "De man die naast hem reisde, keek er niet eens van op."

Pescovitz is niet de enige die zelf voorzorgsmaatregelen heeft genomen om besmetting tegen te gaan. Zo gingen er de afgelopen weken verschillende foto's rond van passagiers met geïmproviseerde bescherming. 

Maar helpt dat ook echt, zo'n tentje of zo'n waterkan over je hoofd? Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie, zei daar eerder over tegen RTL Nieuws: "Die mondkapjes doen weinig. Het virus is zo klein dat het gewoon door het mondkapje heengaat. Je handen wassen is veel belangrijker."

'Je kunt beter je handen wassen'

Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, voegde daaraan toe: "Het RIVM raadt zeker niet aan om in de openbare ruimte mondkapjes te gaan gebruiken. Dat geeft bijna geen meerwaarde. Je kunt veel beter je handen goed wassen met warm water en zeep. Of met een desinfecterende handgel."

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

03:49
Longarts Sander de Hosson volgt de informatie over het Chinese coronavirus op de voet. Hij kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.